Wat is het moeilijkste aan Coeliakie?

Deze vraag staat centraal in de #wijbloggenglutenvrij van augustus, waarbij de leukste glutenvrije bloggers van Nederland en masse hun ervaringen, tips en succesrecepten delen. Kijk ook zeker onderaan voor de link naar alle andere websites!

Bij de vraag “wat is het moeilijkste aan Coeliakie?” kan je aan heel veel dingen denken:

  • Nooit meer zomaar iemand in de kroeg zoenen (want: heeft ie bier op? Lekkere openingszin ook haha..). Maar goed, ik ben al 14 jaar heel gelukkig met mijn mister, dus dat zou sowieso niet heel sympathiek zijn..
  • De jaloerse ogen als jij op verjaardagen een appel eet terwijl de rest aan taart zit. “Daarom blijf jij zo slank!”.
  • “Nee, coeliakie is geen gerecht wat je kan eten met witte rijst en je spreekt het trouwens uit als seu-lia-kie”
  • En in het verlengde daarvan: nooit mee kunnen doen aan de discussies over de vakantiekilo’s. Waar iedereen meestal aankomt op vakantie, zorgt mijn ingewikkelde dieet er vaker voor dat ik: of in een restaurant niets anders dan sla kan eten of een variant op de befaamde “Delhi Belly” krijg. Waar ter wereld dan ook…
  • Niet mee kunnen doen met Heel Holland Bakt. Alhoewel, ik denk dat mijn no-cheese-cake überhaupt door de keuring komt zonder uhm de “cheese”.
  • Geen ongegeneerde, stiekeme scheten kunnen laten. Want na een glutenfout kon dit nog wel eens een flinke rommel worden. (Tooooo much info?)
  • Niet het gesmolten ijsje van je kleuter zoon kunnen “bijlikken” (is dat een woord?) waardoor het arme kind altijd volledig onder zit… En plakt.

Maar even serieus…

Zoals je merkt: ik hou van zwarte humor en zelfspot. Beste medicijn dat er bestaat. Het moeilijkste aan coeliakie is voor mij niet eens alle dingen die je niet meer kan eten. Liever kijk ik naar wat allemaal wel kan en ben ik blij dat ik eindelijk van mijn klachten af ben!
Maar in elk grapje zit een kern van waarheid, toch is voor mij is het uiteten gaan het aller moeilijkste. Los van mijn liefde voor eten en achtergrond in de Horeca, is het vullen van je buik niet de enige reden waarom je eet. Het heeft natuurlijk ook een hele sociale functie. Je hebt iets te vieren, een gezellige datenight met je mister of je gaat weer eens bijkletsen met lieve familie en vrienden (wat was het weer lang geleden hè?). En dan zit iedereen te smullen van wat ze maar willen en eten een lekker dessert. En jij? Jij zit aan een bordje sla en een kop thee toe.
Er vraagt altijd wel iemand “wil jij geen frietjes?” (nee want zijn niet glutenvrij gebakken) of: “wat voor toetje neem jij?” “Uhm thee (zonder koekje) want er is niets wat ik mag…” Of dat ondanks al je voorbereidingen voor je uiteten gaat (lees hier alle tips!), er totaal geen rekening is gehouden met je dieet. En iedereen in jouw gezelschap hier vragen over begint te stellen. Ik mag dan een volwassen vrouw zijn, maar op dit soort momenten baal ik enorm. Ik ben weer die lastige klant, dat “Meisje met de voedselallergie” met een bordje sla en een kop thee. En heel eerlijk, soms slik ik dan stiekem een klein traantje weg…

Coeliakie is geen voedselallergie…

…en toch heb ik er bewust voor gekozen mij “Het Meisje met de voedselallergie” te noemen. Want los van mijn intolerantie voor lactose en allergie voor mais (waardoor ik dus 90% van de glutenvrije producten niet kan eten) is dit hoe ik in restaurants bekend sta en behandeld word. En dat is gewoon ronduit ruk.
Het is dan ook niet voor niets dat ik er mijn missie van heb gemaakt om restaurants te trainen op gebied van de allergenen wetgeving en het koken voor mensen met een speciaal dieet. Het kan en moet echt anders!

En jij?
Wat vindt jij het moeilijkste aan coeliakie? Ook het uiteten gaan? Of altijd maar die vraag of een product / gerecht echt wel glutenvrij is? Uit moeten leggen dat het voor jou geen hippe hype is maar een ziekte waardoor je zo moet eten? Laat hieronder van je horen! En neem zeker ook eens een kijkje op de site van alle glutenvrije bloggers!

Volgende maand op de 15e: een kijkje in onze voorraadkast.

mijnserendipity
glutenvrijemama.nl
deglutenvrijeman.nl
ikbenglutenvrij.nl
pinkpequena.nl
mamaenemily
storiesofacoeliac.nl
doemijglutenvrij.nl
glutenvrijhoorterbij.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *