Tips voor uit eten met een voedselallergie

Uit eten gaan met coeliakie of een voedselallergie is niet altijd even gemakkelijk. Voor jezelf of voor het gezelschap waarmee je uit gaat. Het is – kort gezegd – super ruk om “bekend” staan om alles wat je niet mag eten. Om je soms zelfs opgelaten en bijzonder te voelen wanneer je in gezelschap bent. De dikke tranen die stiekem opwellen als je uiteten bent en niets kan vinden op de menukaart. Of niet serieus genomen wordt.. De naam “Het Meisje met de voedselallergie” moet je eigenlijk met een dikke vette knipoog lezen.

Daarom zijn wij er om jou te helpen! Door schade en schande hebben wij geleerd hoe je een avondje uit toch kan laten slagen. Want thuisblijven, dat doe je maar als je bejaard bent 😉

Je kan natuurlijk al onze restaurant tips bekijken, woon je echter niet in Haarlem of heb je trek in iets anders? Deze tips gaan jou helpen!

Voorafgaand aan je avondje uit:

 • Duik het internet op: zegt de website van het restaurant iets over voedsel allergieën? Kan je recensies vinden die hier iets over vermelden? Vraag eens op Facebook aan andere mensen met coeliakie of een voedselallergie of zij ervaring hebben met het restaurant.
 • Grote ketenrestaurants hebben vaak duidelijke richtlijnen rond voedselallergie, bij kleinere restaurants is dit vaak minder. Wel kunnen zij vaak meer persoonlijke aandacht geven (let wel op dat je dan niet tijdens spitsuur gaat). Bij duurdere restaurants merken wij dat zij vaak beter in staat goed voor mensen met een voedselallergie te zorgen dan goedkopere restaurants.
 • Bel ruim van tevoren het restaurant op (kies een rustig moment!) en vraag hoe zij omgaan met bezoekers met voedselallergie. Let op mogelijke taalbarrières. Eerder werd mijn vraag over “gluten” geïnterpreteerd als “gloente… Als medewerkers moeite hebben je goed te begrijpen, is er het risico dat er iets mis gaat groter. Stel deze vragen:
 • Is er een duidelijk overzicht van de gebruikte ingrediënten per gerecht?
 • Is het mogelijk gerechten aan te passen aan de hand van jouw dieet?
 • Welke regels heeft het restaurant rondom voedselallergieën?
 • Mag je eventueel zelf eten meebrengen?
 • Zijn er aparte kookbenodigdheden voor veilig allergie-proof koken? Wordt het keukengerei apart gehouden?
 • Is er een aparte werkruimte, bijvoorbeeld een schoon stuk aanrechtblad, voor het bereiden van de allergie vrije maaltijd?
 • Krijg je duidelijke en zelfverzekerde antwoorden? Maak je reservering en maak een herinnering aan het restaurant nog een tweede keer na te bellen.

Bel het restaurant kort van tevoren nog voor een tweede check:

 • Spreek je nu iemand anders? Stel dan bovenstaande vragen gewoon opnieuw
 • Heb je geen goed gevoel over het gesprek, of krijg je hele andere antwoorden? Kies een anders restaurant!

Voor je uit eten gaat: 

 • Waarschijnlijk heb jij ook inmiddels door schade en schande geleerd waar je veilig kan eten. Uiteraard wil je wel eens iets anders maar het kan geen kwaad je vertrouwde restaurant als uitwijkmogelijkheid in het achterhoofd te houden..
 • Neem schoonmaakdoekjes mee voor bijvoorbeeld het reinigen van de kinderstoel (indien van toepassing, heb je geen kinderen dan is het heel sympathiek om te gaan lopen poetsen maar uhm het hoeft zeg maar niet…)
 • Breng eventuele medicatie mee als dit is voorgeschreven. Breng niet 1 maar 2 adrenalinepennen mee en controleer de houdbaarheidsdatum van je medicijnen. Heb je geen epi mee? Ga dan niet uiteten.
 • Neem wat reserve eten mee. Mocht ondank alle voorzorg het restaurant niet veilig zijn of je vertrouwd het toch niet, dan is het fijn iets achter de hand te hebben.

De avond zelf:

 • Vraag naar de leidinggevende / persoon waarmee je hebt gesproken.
 • Benoem weer je allergie en let op alarmbellen. De eerste minuten zijn belangrijk om in te schatten of het restaurant echt goed in staat is met jouw verzoek om te gaan.
 • Stel nogmaals de mogelijke vragen die je hebt. Krijg je een zelfverzekerde / duidelijke uitleg over de ingrediënten en bereidingswijze? Let goed op je (buik)gevoel. Vraag bij twijfel eventueel nog naar de kok of leidinggevende.
 • Vraag aan de leidinggevende of de kok welke gerechten jij het beste kan eten, ook met oog op kruisbesmettingen! Bedenk dat restaurants eten van te voren al deels bereiden en dit in een koelkast / vriezer bewaren. Noten, zeevruchten en andere producten kunnen vlak bij elkaar staan. Ook hierdoor is een groter risico op kruisbesmetting. In salades kunnen bijvoorbeeld noten worden verwerkt. Een salade bestellen houdt dus een groter risico in. Vraag goed door!
 • Wees zelf ook alert op mogelijke kruisbesmettingen: Wordt er bijvoorbeeld alleen friet in de frituurpan gebakken? Worden glutenvrije producten apart geserveerd (en geen gewoon brood en glutenvrij brood in hetzelfde mandje). Vraag ook of jouw eten apart gebracht kan worden.
 • Dineren bij kaarslicht is heel romantisch en alles, maar zorg dat je wel goed ziet wat er op je bord ligt! Zo kun je mogelijke verkeerde gerechten of producten op je bord herkennen.
 • Probeer te ontspannen en vooral te genieten! Met alle voorbereidingen hoeft uiteten gaan niet stressvol te zijn. Hoe meer je uit eten gaat, hoe beter je leert inschatten wat wel en niet kan. Leven met coeliakie of een voedselallergie is geen pretje, maar probeer je zelf (of je kindje) niet te veel te beperken. Heb je nog vragen? Of heeft het restaurant vragen? Laat van je horen!

Wist je dat wij ook trainingen geven aan restaurants op gebied van de allergenen wetgeving en koken voor mensen met een speciaal dieet? En dat jij als lezer een leuk (allergie vriendelijk!) cadeau ontvangt wanneer een restaurant zich via jou, bij ons aanmeld voor een training? Samen kunnen we de wereld wijzer maken!

Liefs,

Monique (die dikwijls ook Het Meisje met de voedselallergie wordt genoemd…)

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *