#Decemberglutenvrij: feestelijke toetjes en taart

Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje open maakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventkalender: Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.

Ik neem het het stokje over van Schrijfsels van mij. Onderaan deze blog kan je vinden aan wie ik het stokje door geef. 

Wie is toch dat Meisje?

Voor wie mij nog niet kent: aangenaam en welkom op mijn site! Mijn naam is Monique maar in restaurants sta ik beter bekend als “Het Meisje met de voedselallergie”. Want naast coeliakie (geen voedselallergie!) kan ik niet tegen lactose en maïs. En dat maakt van mij nogal een lastige klant.
Nu is de naam dus nogal cynisch bedoeld want ik geloof dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om lekker en gevarieerd te eten en zodoende ben ik restaurants gaan trainen op het gebied van de allergenen wetgeving en koken voor mensen met een speciaal dieet. (Als je het leuk vind kan je hier meer lezen over mijn missie)
Daarnaast doe ik de receptontwikkeling voor diverse bedrijven en ben ik binnenkort afgestudeerd Orthomoleculair Voedingskundige.

Maar terug naar de #decemberglutenvrij adventkalender want het is de hoogste tijd voor “vakje nummer 11!)

Feestelijke toetjes en taarten!

December is voor ons een echt feestmaand. Niet alleen met het Sinterklaasfeest, Kerstmis of Oud en Nieuw, ook zijn mijn man (12 dec) en ik (14 dec) beide jarig. En sinds vorige week nu ook voortaan de verjaardag van ons te schattige baby neefje Jamie! Kortom: meer dan genoeg gelegenheden voor een feestelijk toetje of een taart.

Maak het jezelf makkelijk!

Alhoewel ik dol ben op in de keuken staan, het samen gezellig opeten van al dat lekkers vind ik veel belangrijker. En daar zit hem voor mij ook de crux: het gaat er met (de) feestdagen niet om wat je maakt, het gaat erom dat je weer eens gezellig samen bent. Tijd hebt voor een goed gesprek, herinneringen op kan halen. Stop toch alsjeblieft met het stressen in die keukens om iets super culinairs ofzo te maken!
Als je in een restaurant uiteten gaat zie je dat het vaak dat het de manier van presenteren is, die iets feestelijk maakt. Dus neem gewoon je succesrecept en geef er deze dagen iets meer aandacht aan. Schep een chocolademousse eens in een mooi glas en strooi er wat poedersuiker over en leg er een mooi munt blaadje bovenop. Leg een takje aalbessen op je altijd-goed-pannacotta of ga voor meerdere feestelijke laagjes in een glas, vergelijkbaar met wat je hier ziet.

Een paar van mijn succes recepten op rij

Vind je het leuk om toch nog eens wat nieuwe recepten uit te proberen met de feestdagen? Deze twee recepten zijn heel gemakkelijk en kunnen eigenlijk niet mis gaan!

– De hemelse Death by Chocolate: versier hem extra feestelijk met vers fruit en serveer eens met een lekkere bol ijs naar keuze (tip: lees ook eens de gluten/lactosevrije ijstest die wij laatst deden!) Of maak een proeverij van chocolade met een stukje taart, wat chocolade mousse en een bol ijs. Succes gegarandeerd!
– Een -altijd-goed- bosvruchten baverois, gemakkelijk van te voren te maken en heerlijk romig. Geen stress en toch een feestelijk toetje!

Ik zie nu eigenlijk pas dat ik nog niet eerder mijn recept voor tiramisu of bananen-roomtoetje online heb gezet! Hou de site zeker in de gaten voor deze twee makkelijke / altijd goed recepten, ik zal ze proberen zsm uit te werken voor jullie. Maar eerst geef ik nu het stokje over aan Creatief Glutenvrij, morgen is daar nl. ook weer een leuk blog te lezen!

Fijne feestdagen alvast en geniet!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *