Vegan Speculaastaart

2015-09-26

De R zit weer in de maand dus dat betekend bij mij altijd onweerstaanbare trek in speculaas. Deze taart / cake kan je zonder enig schuldgevoel eten want hij is gluten, lactose en geraffineerde suikervrij!

Wat betekend vegan?

Eet je volgens een vegan lifestyle dan eet en gebruik je geen dierlijke producten. Waar vegetariërs vaak nog wel zuivel of eieren nuttigen en bijvoorbeeld leren schoenen dragen, is dit voor veganisten uitgesloten. Zelf ben ik meer een “flexitatiër” om even in hipstertaal te spreken: liever minder vlees maar op de dagen dat we het wel eten kiezen we graag bewust ons stukje vlees. Waarvan we weten dat het goed geleefd heeft, in de natuur en zonder onnodige toevoegingen zit (je kan hier meer over lezen op de site van de Woeste grond).
Qua zuivel mag ik zelf vanwege mijn lactose intolerantie niet. Dit recept is in ieder geval helemaal plantaardig en eigenlijk lekker voor iedereen die zin heeft in een (h)eerlijk stukje taart!

Ingrediënten voor deze lekkere speculaastaart:

  • 200 gr rijstmeel (100 gr amandelmeel / 100 gr rijstmeel kan ook)
  • 50 ml plantaardige melk naar keuze
  • 5 medjouldadels
  • 1 rijpe banaan
  • 125 gr kokosolie
  • 1,5 el wijnsteenbakpoeder
  • 2 el acacia honing (agavesiroop kan ook)
  • 1 el kaneel
  • 2 el speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • Pecannoten ter decoratie (of andere noten naar keuze!)
  • Kokosolie om in te vetten

Bereiding:

  1. Vet een middelgrote springvorm om brownievorm in met wat kokosolie
  2. Meng alle ingrediënten met een blender of staafmixer tot een compact deeg en doe in een ingevette springvorm.
  3. Maak het deeg met je handen of een lepel ca 1 – 1,5 cm dik en garneer met de noten naar keuze.
  4. Bak af op 160 graden voor ca 30-35 min.
    Net uit de oven is ie het lekkerste!

P.s. Op zoek naar meer tips hoe je zuivel kan vervangen of eieren? Je leest het op onze allergenpagina’s!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *