Romige boerenkoolsmoothie met banaan en avocado

2016-10-23

Boerenkool: het is er weer tijd voor! Uiteraard kan je van deze Hollandse vitaminebom een heerlijke stamppot maken, spekjes erbij, rookworst, kuiltje jus mmm. Of op zijn Italiaans in deze pasta of Oosters met noodles, maar hoe lekker is het om je dag eens te beginnen met deze “superfood”?

Boerenkool is de bom!

Wist je dat onze boerenkool helemaal hip and happening is in Amerika? Ze hebben sinds enkele jaren door dat deze “borencole” of “kale” bomvol vitamines en mineralen zit (het bevat bijvoorbeeld meer vitamine C dan een sinaasappel) en dat je er hele lekkere, verschillende recepten mee kan bereiden. Zelf vind ik het te grappig dat iets wat wij al jaren eten, ineens een heuse “superfood” en trend is. Weer een mooi voorbeeld van gewoon je boerenverstand gebruiken en lekker gevarieerd te eten met de seizoensgroentes die gewoon uit eigen land komen!

Zijn smoothies nu eigenlijk gezond?

Smoothies zijn een mooie manier om snel een shot vitamines, mineralen en vocht binnen te krijgen. Bij deze smoothie krijg je al het goede van de boerenkool gecombineerde met de gezonde vetten van de avocado en de langdurige verzadiging van banaan in een keer binnen. Een goed begin van de dag dus! Let er wel op dat je dit niet elke dag drinkt; zelf je eten “kauwen” blijft nog altijd het beste want van de vezels die je met eten kauwen binnenkrijgt, worden je darmen erg blij!
En een kleine note voor mensen met een prikkelbare darm: rauwe boerenkool kan in sommige gevallen wat zwaarder te verteren zijn. Heb je hier last van, kook dan je boerenkool altijd even in 5 minuten beetgaar.

Ingrediënten voor deze romige boerenkoolsmoothie per persoon zijn:

  • 2 flinke handen verse boerenkool
  • 1 rijpe banaan
  • 1 avocado
  • klein beetje water of appelsap (zonder toegevoegde suikers!)

Bereiding:

Als eerste een tip: vaak heb je bananen op de fruitschaal liggen die overrijp dreigen te raken. Gooi deze niet weg maar snijd ze in dunne plakjes en vries in. Zo pakte ik vanmorgen een banaan uit de vriezer waardoor mijn smoothie gelijk lekker gekoeld was!

  1. Het maken van deze boerenkool smoothie is heel makkelijk, voeg simpelweg alle ingrediënten in de blender of met een staafmixer goed fijn pureren.
  2. Kijk of de dikte voor jou zo naar wens is; vaak gooi ik er nog een half glas water of appelsap doorheen. Sommige mensen hebben hun smoothie graag lekker dik waardoor je hem bijna naar binnen moet lepelen, andere drinken hem graag juist wat dunner dus probeer even uit wat jij lekker vind!

Proost en mooie dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *