Glutenvrij roggebrood van noten en zaden

2016-10-25

Roggebrood: de een eet het bij een flink kom snert, de andere eet het graag met een flink laag boter en gestampte muisjes. En ik? Ik eet het al jaren niet meer. Want zowel het roggebrood als de gestampte muisjes bevatten gluten. Toch wilde ik wel weer eens deze smaak en vooral ook het “mondgevoel” van dit oer Hollandse brood ervaren!

Glutenvrije rogge bestaat toch helemaal niet?

Sommige dingen zijn simpelweg niet glutenvrij te maken. Er bestaan een hoop producten die “glutenvrij” gemaakt zijn waardoor ze onder de norm zijn. Met rogge gaat die vlag helaas niet op. Wel kan je met wat experimenteren in de keuken zelf een variant maken die er qua smaak en mondgevoel heel dicht in de buurt komt! En gebruik ze zwarte sesamzaad (je vindt deze in de toko) dan krijgt ie ook nog eens die mooie donkere kleur. Uiteraard kan je ook gewoon sesamzaad gebruiken, dit maakt voor de smaak niet uit.

Alvast een tip: snijd het brood als het is afgekoeld in dunne plakjes en vries ook een aantal porties in. Ideaal als gezonde toevoeging in de lunchtrommel of voor op de drukke doordeweekse ochtenden! En erg lekker met een plak kaas (mijn favo combi!).

Ingrediënten voor ca 20 plakjes roggebrood:

  • 100 g gemengde noten (bijv. amandel, paranoot, walnoot)
  • 100 g lijnzaad
  • 100g zonnebloempitten
  • 100g pompoenpitten
  • 50 g hennepzaad
  • 50g (zwart) sesamzaad
  • 5 eieren
  • 100 ml kokosolie
  • Flinke snuf zout

Bereiding:

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 160 graden hete lucht
  2. Smelt de kokosolie, je hebt ongeveer 3 – 4 eetlepels nodig.
  3. Gebruik je een cakeblik, bekleed deze dan vast met bakpapier. Zelf gebruik ik altijd een siliconen cakevorm, deze hoeft niet extra ingevet of bekleed te worden (en is de investering dubbel en dwars waard!)
  4. Weeg alle ingrediënten af en voeg samen in een kom, meng goed door elkaar. Als je iets minder van het ene ingrediënt hebt, kan je een beetje extra van de andere pakken; de verhouding neemt niet zo nauw.
  5. Giet het broodmengsel in de cakevorm en bak het in circa 60 minuten goudbruin en gaar.
  6. Laat het roggebrood minimaal 30 minuten afkoelen en snijd het dan in ongeveer 20 dunne plakken van 4-5 mm dik.
  7. Maak een aantal pakketjes verpakt in aluminium folie, vries in wat je later wilt eten en bewaar de rest in de koelkast. Je houdt het zeker een dag of 3 – 4 goed. Erg lekker met oude kaas of bij een warme kom pompoensoep met wortel en gember!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *