Gezond broodbeleg: pompoenspread met fetakaas!

2016-10-14

Sommige mensen smeren pindakaas op hun brood, andere mensen gaan voor een plak kaas. Of wie weet wel deze gezonde zelfgemaakte groentespread die wij laatst deelde. En ook vandaag weer hebben wij een heerlijk gezond broodbeleg recept: pompoenspread met fetakaas!

Eet de seizoenen

Als je eet wat in het seizoen is, dan weet je dat je het beste eet wat moeder natuur op dat moment voor jou voorhanden heeft. Uit onze moestuin komen deze dagen de lekkerste pompoenen. Niet zo groot als de jaren hiervoor maar wel minstens zo lekker!
Pompoenen zijn familie van de courgettes en meloenen en komen in vele vormen, kleuren en maten. Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten! Voor dit recept maakt het niet zo gek veel uit welke je kiest, zolang het maar een eetbare variant is.

Recepten met pompoen

Het grote nadeel van een moestuin is dat alles tegelijk komt. Alle courgettes zijn tegelijk rijp om te oogsten, de tomaten worden even snel rood en ook de pompoenen houden het “samen uit –  samen thuis” principe graag aan. Hoogste tijd dus om met een aantal lekkere recepten aan de slag te gaan. Eerder maakte wij al een brownie met pompoen en ook als Marokkaans stoofpotje doet ie het erg goed! Geen zin of tijd om te koken? Geen stress, je kan pompoenen enige tijd bewaren op een donker en koel plekje! Of maak een grote pan soep waarvan je lekker wat porties voor later invriest!

Vandaag een heel ander soort recept, eentje die het erg goed doet op je (glutenvrije)boterham of cracker!

Ingrediënten voor 1 pot pompoenspread:

  • halve pompoen
  • 1/4 stuk feta kaas van schapen en geitenmelk (let op, deze is niet lactosevrij, wel koemelkvrij)
    Liever geen feta? Gebruik dan lekker wat gedroogde kruiden zoals tijm met een snufje peper en zout!

Bereiding:

  1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden
  2. Snijd een halve pompoen in grove, gelijkmatige stukken. De schil kan je gewoon laten zitten
  3. Kook de pompoen gaar en laat afkoelen
  4. Stop de afgekoelde pompoen in de keukenmachine en voeg de fetakaas toe.
  5. Draai net zo lang tot je een egale massa hebt.
  6. Stop de spread in een schoon potje en bewaar maximaal een week in de koelkast. (vandaar de het recept uitgaat van een halve pompoen!)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *