De lekkerste pizza ooit!

2016-05-18

Hoe maak je de allerlekkerste pizza ooit? Het zijn van die vragen waar je als smulpaap met coeliakie en een aantal voedselallergieën wel eens mee in je maag kan zitten…

De “topping” is altijd makkelijk: vaak belanden hier wat restjes groente op, wat overgebleven vleeswaar en Parmezaanse kaas (godzijdank is die lactosevrij!). Maar dan de bodem: dat is een ander verhaal!
Ik had al een recept op basis van amandelmeel en er zijn een aantal recepten online te vinden op basis van bloemkool. Maar die laatste wordt nooit zo knapperig als een echte pizza, laat staan dat je een slice zo heerlijk uit de hand kan eten.

Cassave!
Bofkont die ik ben kwam daar de postbode aan: een pakket van Eat Me / Nature’s pride. Met hierin een aantal heerlijke exotische fruitsoorten en…. verse cassave! Cassave is een zeer zetmeelrijke wortel die oorspronkelijk uit Brazilië komt. En wie wel eens een gekookte aardappel te lang in een keukenmachine heeft laten draaien, weet dat de structuur van zetmeel veranderd in een plakkerige substantie. Zou dat ook zo werken met cassave? Wij namen de proef op de som!

Ingrediënten per pizza:

 • 1 cassave, gekookt en afgekoeld
 • 2 el kokosolie of ghee
 • 6 el tapiocameel, 4 el om steeds te bestuiven, 2 el voor door het beslag te kneden.
 • Krachtige keukenmachine
 • Deegroller
 • Bakpapier, bakplaat en oven

Bereiding:

 1. Schil de cassave en snijd hem in kleine stukjes.
 2. Kook in ca 30 minuten zachtjes gaar.
 3. Giet de cassave af en stamp hem vast met een puree stamper. Meng er ook wat kokosolie of ghee door en laat afkoelen. Belangrijke les: ga het niet pureren met een staafmixer! Bij mij vlogen de stoppen eruit en was de staafmixer doorgebrand. In slechts enkele seconden ahum…
 4. Schep het mengsel nu over in een keukenmachine met krachtig vermogen. Pulseer steeds kort, totdat het een dikke plakkerige bal wordt.
 5. Bestuif je aanrecht met flink wat tapioca meel, leg een deegroller klaar!
 6. Haal de cassave bal uit de keukenmachine en kneed goed door met ca 2 el tapiocameel. Als er nog harde brokjes inzitten of nerven van de kern, haal deze er dan uit.
 7. Leg de bal op het aanrecht met meel. Het plakt heel erg dus wees vooral niet zuinig…
 8. Doe wat meel op de deegroller en ga nu de bal uitrollen. Draai om, bestuif nog een keer met tapiocameel en rol nog verder – heel dun uit –
 9. “Snijd” nu het deeg voorzichtig los van het blad en leg op een bakplaat met bakpapier.
 10. Beleg met tomatenpuree of zoals wij met zelfgemaakte raapstelen pesto. Maak af met toppings naar keuze en bak in ca 30 min af op 200 graden. Daarna: smullen geblazen.

  Cassave vindt je vers en diepgevroren bij de Toko, Aziatische supermarkten en sommige grote supermarkten. Ook het tapiocameel vindt je in de Toko terug. Wist je dat je hier ook heerlijke zoete scones mee kon maken? En beide kosten werkelijk geen drol! Tenzij je de staafmixer ermee sloopt…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *