Wat zijn pinda’s?

Een  veel gemaakte fout is het schalen van pinda’s onder “noten”, het zijn namelijk peulvruchten! Ze groeien ondergronds,  de dop van de pinda is de peul en de boontjes zijn de daadwerkelijke pinda’s. Vergelijk het maar met zijn broer: de doperwt.

Het eiwit dat in de pinda zit kan aanleiding geven tot allergische verschijnselen waarbij het afweersysteem betrokken is. Omdat het afweersysteem op specifieke eiwitten uit de voeding reageert is de hoeveelheid allergeen dat een reactie kan veroorzaken erg laag.

Mensen met een pinda allergie krijgen na het eten van pinda of zelfs slechts “een spoor” vaak ernstige reacties. De meest bekende reacties zijn problemen aan de luchtwegen of een anafylactische shock. Snel medisch ingrijpen is dan noodzakelijk. Vaak treedt een allergische reactie binnen enkele minuten.
Hiernaast komen ook huidirritaties en angio oedeem (vochtblazen) voor.

Waar zitten pinda’s in?

Pinda’s zijn een van de 14 hoofdallergenen. En ook wel een van de meest beruchte! Zit er pinda in een product, dan moet het volgens de Europese wetgeving vermeld staan, hiervoor geld geen zgn. drempelwaarde.
Vaak zitten pinda’s of sporen van pinda in alledaagse producten verstopt, denk hierbij aan sausen en dressings, candybars, maar ook taarten, desserts en koekjes. En wist je dat de olie van pinda’s ook veel gebruikt wordt in cosmetica en verzorgingsproducten? Goed opletten dus!

 Benamingen van pinda:

  • Aardnoot
  • Apenoot
  • Arachide of aracide
  • Arachis hypogaea
  • Eiwithydrolysaat
  • Grondnoot
  • Katjang
  • Natuurlijk aroma
  • Olie
  • Olienoot
  • Plantaardige olie
  • Pinda

Kruisreacties pinda allergie


Mensen die allergisch zijn voor pinda hebben vaak een kruisallergie met berkenpollen en/of andere peulvruchten:

  • Bonen
  • Erwten
  • Linzen
  • Lupine
  • Soja

Pinda vervangen

Het vervangen van pinda kan vaak gemakkelijk met andere nootsoorten: cashewnoten, amandelen etc. Hier zijn ook hele lekkere pasta’s van op de markt. Let hierbij wel op dat deze geen sporen van pinda mogen bevatten!
“Pindasaus” maak je gemakkelijk zelf door cashewnoten fijn te malen en in een pan te verhitten met kokosmelk, gember, verse of gedroogde rode peper en eventueel knoflook naar smaak.

Testen op een pinda allergie

Via de huisarts kun je laten testen of je een pinda allergie hebt. Dit kan via diverse testen zoals een bloedonderzoek (CAP of RAST test), een huidpriktest of een voedsel provocatie test.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *