Getest: Lactosevrije kaas van Kees

Ik ben een echte kaaskop! Al van jongs af aan at ik het liefste kaas op mijn brood. Tot dat ik erachter kwam niet tegen lactose te kunnen. Bah wat was dat balen zeg!

Wat is eigenlijk een lactose intolerantie?

Inmiddels weet ik veel meer over lactose en dat je bij een lactose intolerantie “gewoon” oude kaas mag eten. Bij een lactose intolerantie maak je niet het enzym lactase aan. Hierdoor kan je de melksuikers – de lactose – niet afbreken en ontstaan er vervelende feestjes in je buik. In oude kaas zijn deze melksuiker nagenoeg allemaal afgebroken. Maar een lekkere jonge kaas of – kwijl –  een komijnekaas heb ik al in geen jaren meer op!

En toen was daar Kees!

Ik was zo blij als een klein kind toen ik sprak met de mensen van Kees. Stiekem was ik hun kraampje op het Food evenement al voorbij gelopen want tsja, verlekkerd kijken naar dingen waar je niet tegen kan: daar wordt natuurlijk niemand blij van..
Toen ik weer langs liep en werd aangesproken met de vraag of ik niet een stukje wilde proeven ben ik toch maar even gaan kijken. En wat blijkt: alles Kees kazen zijn geschikt voor mensen met een lactose intolerantie! En super lekker qua smaak! Hoe kan dat?

Hoe wordt Kees Kaas gemaakt?

Kaas mag alleen “kaas” heten wanneer dit gemaakt wordt van dierlijke melk met hierin melksuikers, vetten en eiwitten. Het unieke van Kees kaas is dat de melkvetten zijn vervangen door plantaardige oliën (vandaar ook de naam Kees ipv Kaas). Officieel op de markt gebracht omdat het minder verzadigd vet bevat dan gewone kazen en hiermee goed is voor je cholesterol. Echter: door het productieproces zijn de melksuikers (de lactose) afgebroken waardoor ook de jonge kazen (incl. een te lekkere komijnekaas!!!) geschikt zijn voor mensen met een lactose intolerantie! WOEHOOO!

Is Kees kaas geschikt bij een koemelkeiwit allergie?

Als je kijkt naar de samenstelling van melk en kaas dan bevat dit naast water altijd  melkeiwitten, vetten en suikers. Bij Kees kaas zijn de melkvetten zoals gezegd vervangen door plantaardige vetten en de melksuikers afgebroken. De melkeiwitten daarentegen zijn nog steeds aanwezig. Hierdoor is Kees kaas niet geschikt voor mensen met een koemelkeiwit allergie.

Kees kaas is in de meeste supermarkten te vinden bij de voorverpakte kazen. Kijk voor meer informatie op de site van Kees! Heb jij een koemelkeiwit allergie of een vegan dieet? De meeste supermarkten verkopen de plantaardige “kaas” van Wilmersburger in plakken of geraspte varianten.

In dit artikel schreef ik al eens eerder over het verschil tussen een lactose intolerantie en een koemelkeiwit allergie. Want wist je dat zelfs lactose vrije producten vaak niet geschikt zijn voor mensen met een koemelk allergie? In dit artikel een handige lijst hoe je koemelk kan vervangen!

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *