Lactose vrije melk test

Help ik heb een lactose-intolerantie!

Tsja, dat is flink balen voor ons kaaskoppen want het lijkt wel over overal lactose / melkpoeder etc. doorzit. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven waar wij graag onze neus is steken, vandaar ook deze test! Als je al gelijk benieuwd bent naar de uitslag en hoe je een heerlijke “gezonde” chocolade melk maakt? Scrol dan gelijk naar beneden. Wil je meer weten over wat lactose is? Hierbij een kort lesje:

Wat is lactose en lactose-intolerantie?

Dierlijke melk (dus niet alleen koe, maar ook schaap en geit!) bevat een van nature aanwezig suiker, lactose genaamd. Deze bestaat uit glucose en galactose.
Mensen met een lactose-intolerantie maken geen zgn. lactase aan in hun dunne darm en zo komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht. Het gevolg? Je darmbacteriën komen in protest en gaan de lactose omzetten in gassen en zuur. Dit veroorzaakt klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, misselijkheid, maar ook acne / onzuivere huid worden aan een lactose intolerantie gelinkt. In ernstige gevallen krijgen mensen zelfs diarree klachten.

Soms wil je echter wel eens iets van zuivel gebruiken. Een heerlijke mok warme chocolade melk of pannenkoeken bakken. Er zijn diverse mogelijkheden en deze keer hebben wij gekeken naar de verschillen in lang houdbare, lactose vrije melk. Er zijn ook prima verse lactose vrije melk en plantaardige melksoorten te koop, maar daarover later meer!

De lactose vrije melktest!

Voor deze test hebben wij 4 soorten lang houdbare, lactose vrije melk van 1 L onderzocht van de Aldi, Albert Heijn, Campina en Lidl. Omdat ze allemaal lang houdbaar zijn gemaakt hebben ze al een wat zoetere smaak. Maar welke was nu het lekkerst en wat zijn de prijsverschillen?

Aldi:
De goedkoopste van allemaal, € 0.95. Zoet maar niet te, wel de meeste kcal, 48 per 100 ml.
Albert Heijn:
Mierzoet en chemisch smaakje, minst favoriet. Kost € 1.19
Campina:
Volle smaak, zoet. Uitgebreide info over de voedingswaarde. Minste calorieën, 41 kcal per 100 ml en suikers, wel de duurste: vers en lang houdbaar € 1.86
Lidl:
De op een na goedkoopste, € 0.99. Ook zoet maar niet te, ook weer 48 kcal per 100 ml

Eindconclusie:

Geen van de merken geeft aan of de melk van weide- of stalkoeien afkomstig is. Ik vrees het laatste. Zeker niet biologisch. De melk van AH werd het minst gewaardeerd, Campina scoort het beste maar is wel het duurst. De goedkopere alternatieven van Aldi en Lidl zijn ook zeer prima, zeker als je het verwerkt in iets.

Eigenlijk gebruik ik zelf alleen de lactose vrije melk om warme chocolademelk van te maken. Hoe je dit “gezond” en snel zelf maakt? Het is makkelijker dan je denkt:
Verwarm een mok melk en roer er dan simpelweg 2 blokjes pure chocolade (74% of meer) doorheen. Net zoals van die hippe chocolade lepels maar een stuk goedkoper!

Tot slot: Mocht je een koemelkeiwit allergie hebben dan zijn lactose vrije producten niet geschikt; hier zit het melkeiwit namelijk nog wèl in. Plantaardige varianten zoals rijst-, soja-, haver- of amandelmelk zijn wel mogelijk.
Daarnaast, door de verhitting zijn een hoop werkzame stoffen uit de melk verdwenen en zou je de melk dus minder “ gezond” kunnen noemen. Veelal verdragen mensen met een lactose intolerantie wel karnemelk of biogarde yoghurt. Dit is een kwestie van uitproberen. Zorg daarnaast dat je altijd een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *