Is Marley Spoon glutenvrij?

Maaltijdboxen: er zijn er inmiddels een hoop van. Maar zijn ze ook geschikt voor mensen die glutenvrij en lactosevrij moeten eten? Met deze vraag nam ik contact op met Marley Spoon. Het antwoord was eigenlijk heel kort: eigenlijk niet…

Dat horen wij meer…
Veelal is de eerste reactie aan “voedselverstrekkers” inderdaad dat het niet kan. Maar…mijn ervaring leert dat dit vaak te maken heeft met het verkomen van problemen dan dat er echt niets kan. En eerlijk is eerlijk: in het grote (geautomatiseerde) logistieke programma is het nu eenmaal erg lastig om voor een enkeling bepaalde ingrediënten uit de box te halen.
Als je doorvraagt blijkt echter dat je een hele ruime keuze aan gerechten hebt. Dat alles goed verpakt is en voorzien van de allergenen vermelding.

Trail and error
Wij besloten de proef op de som te nemen (en hebben dit zonder problemen doorstaan!). Aangezien je dus zelf kan kiezen welke van de 7 gerechten je wilt, kan je zelf redelijk sturen op allergiën / intolereanties en smaak. Wij kozen voor deze gerechten:

  1. Risotto met paddenstoelen
  2. Boeuff Stroganoff
  3. Geroosterde bloemkool met bonenpuree

Ding Dong
Op het door ons gekozen moment stond de bezorger stipt op tijd voor de deur. Het eerste wat opvalt is de gelikte styling en vormgeving. Er zitten mooie kaarten bij met foto’s waarvan het water je in de mond loopt. Aan de achterkant een duidelijke stap-voor-stap omschrijving. Ook staan bij elk gerecht de voedingswaarde en worden de allergenen omschreven (ook op de losse verpakkingen in de box!).

Producten vervangen
Van de drie gerechten moesten wij bij de risotto een klein beetje boter vervangen, de kaas was oud en kon ik dus gewoon eten. De Boeuff Stroganoff was met pasta en creme fraiche die ik met de buren heb omgeruild voor glutenvrije pasta. Zelf had ik nog (plantaardige) rice cuisine staan. Van de geroosterde bloemkool hoeften wij niets te vervangen.
Alle drie de recepten waren erg lekker en orgineel. Het fijne is ook dat alle verse kruiden, citroen etc die een gerecht net even die extra smaak geven, er allemaal bij zitten. Echt een tip om hier zelf ook meer in huis te halen!

De voor en nadelen op een rijtje:
Je kan kiezen voor 2,3 of 4 maaltijden. De boxen zijn er voor 2 personen of voor “families”. Bij de laatste heb je ook weer andere gerechten, die qua smaak wat toegankelijker zijn voor kinderen.
Er zijn vele momenten waarop je voor levering kan kiezen, dus niet alleen op “die vaste maandag avond”, erg handig. Ook krijg je een aantal mails van te voren zodat je weet dat het eraan komt en kan je nog het moment van levering desgewenst aanpassen.
Een ander voordeel vind ik dat je dus best wel ruime keuze heb en dat het fijn is om een paar dagen in de week even niet na te hoeven denken over wat je wilt eten, puur een recept te volgen, alles al in huis te hebben en dan lekker te eten. Ook doe je nog eens wat nieuwe eet ideeën op!

Nadelen
Er zijn ondanks je eigen menukeuze dus nog altijd wel wat dingen die je moet aanpassen. Het is niet mogelijk om de pasta voor glutenvrije pasta te vervangen of de zuivel voor plantaardige / lactosevrije varianten. Ook moet je wel in de gaten houden dat je het vaste abonnement (dat overigens wel vrij flexibel is) op tijd pauzeerd of opzegd, anders zit je er toch nog een week langer aan vast.

Eindconclusie
Marley Spoon scoorde over-all erg goed, lekkere gerechten waarin je dus best veel keuze hebt. Het is erg mooi en duidelijk vormgegeven en wat ons betreft relatief “allergie-proof”. Uiteraard kost het wat meer als je sommige producten alsnog zelf moet vervangen maar wij kunnen dit altijd goed ruilen met andere mensen of soms doneren wij het aan de voedselbank. Het voordeel van een aantal keer een lekkere, voedzame maaltijd weegt voor ons zwaarder.
Ze hebben regelmatig leuke aanbiedingen voor het uitproberen met korting, geef ze zeker eens een kans!

Benieuwd hoe andere maaltijdboxen scoorde? Lees ook alles over de Beebox, Zinner Dinner en de Mathijs Maaltijdbox! Lees in onze testrubriek ook alles over fijne restaurants en producten die wij voor jou uit probeerde!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *