Hoe herken je soja op verpakkingen?

Lastig een soja allergie! Nog lastiger: het herkennen op verpakkingen. Soja is een van de 14 hoofdallergenen en zodoende zijn voedselfabrikanten wettelijk verplicht het te vermelden op verpakkingen. Onderstaand een handige lijst om soja te herkennen en te vervangen! Lees ook onze allergenen pagina met alle kenmerken van een soja allergie.

Waar zit soja in?

Soja is een (goedkope) bron van eiwitten en wordt in meer producten toegevoegd dan je denkt. Zo zet de voedingsmiddelenindustrie soja in als structuurverbeteraar, sojalecithine als emulgator, en ‘eiwitvuller’ . Veel vegetarische vleesvervangers zijn op basis van soja.
Daarnaast vind je soja terug in o.a. chocoladerepen, sausen en dressings, kant en klaar producten en kruidenmixen maar ook in taarten, broodproducten, ontbijtgranen en broodbeleg.

Benamingen en e-nummers van soja:

  • Chiang
  • Edamame
  • Eiwothydrolysaat (zuur)
  • E-322
  • E-426
  • Glysine max
  • Hemicellulose
  • Hoisin
  • Isoflavonen
  • Ketjap
  • Kinako
  • Lecitine/ lecithine (E-nummer 322)
  • Miso
  • Natto
  • Okara (sojazemelen)
  • Plantaardig eiwit
  • Shoyu
  • Soja
  • Soja cellulose (E-nummer 426)
  • Tamari (sojasaus zonder tarwe)
  • Tofu, tofoe, tempeh,   tahoe
  • Toa-tjo
  • TVP (Textured Vegetable Protein)
  • TSP (Textured Soja Protein)
  • Voedingsvezel
  • Yuba (vel van verhitte sojamelk)
  • Zetmeel

Kruisreacties soja allergie

Mensen die allergisch zijn voor soja kunnen een kruisallergie met andere peulvruchten:

  • Bonen
  • Erwten
  • Linzen
  • Lupine
  • Pinda

Soja vervangen

Het vervangen van soja saus kan met Coconut Aminos, een rauwe donkere saus van gefermenteerd kokosbloesemsap. Deze is tevens gluten- en lactosevrij en qua smaak milder (en minder zout) dan sojasaus. Voeg desgewenst extra zout toe aan je gerecht.

Wil je “zuivel” producten van soja op een andere plantaardige manier vervangen? Denk hierbij dan aan pure kokosyoghurt, “melk” soorten zoals rijstmelk, havermelk en kokosmelk. Als kookroom is rice cuisine geschikt. Je vindt deze in bijna elke supermarkt bij de lang houdbare melkproducten.

Zoek je een alternatieve eiwitbron? Denk dan aan kip, eieren en zalm. Plantaardige varianten zijn paddenstoelen, hennepzaad, noten en  graansoorten (kies quinoa, amaranth of glutenvrije havermout in geval van gluten intolerantie). Wanneer je geen kruis reactie krijgt kan je alle boonsoorten als plantaardige eiwitbron gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *