Hoe allergie vriendelijk is Streekbox?

Wat eten we vandaag? Soms heb je geen zin zelf over het antwoord na te denken. Gelukkig zijn daar anno 2016 een heleboel fijne maaltijdboxen die het denkwerk en de boodschappen voor jou doen! Maar, zijn ze ook geschikt voor mensen die glutenvrij en lactosevrij moeten eten? Vandaag nemen wij de proef op de som met Streekbox!

Wat is Streekbox?
Streekbox brengt je in contact met lokale boeren, telers en slagers. Met hun vastgestelde maaltijdbox eet je per week 3 gerechten met zo veel mogelijk verse ingrediënten van eigen bodem en uit het seizoen. Je kan kiezen uit een box voor 2 of 4 personen en per gerecht met je minimaal 200 g biologische groenten en 100 g vis of vlees.

Qua allergenen geeft Streekbox aan helaas geen rekening te kunnen houden met allergenen, maar dat deze bijna altijd alleen voorkomen in de ingrediënten die je zelf toe moet voegen (denk aan een scheutje melk door de aardappelpuree, bouillon blokje etc.) Voor de rest staan in alle recepten en op de verpakkingen alle allergenen goed vermeld.

Trail and error
Het is maandagavond en de bel gaat. Wij krijgen een grote doos en kunnen niet wachten hem open te maken! Op het menu staat deze week:

  • Toscaanse vis met risotto met gele en groene courgette
  • Shakshuka met pitabroodjes
  • Andijvie met gebakken champignons en gekruide aardappelpartjes

Er zit ook een klein boekje bij met de receptuur (+ vermelding van de allergenen!) en een leuk stuk over de verschillende “Lokale Helden” die producten hebben geleverd voor de box.

Producten vervangen
Er was eigenlijk maar 1 gerecht (de Shakshuka) waar wij wat bij moesten vervangen: De saucijs en pitabroodjes bevatten beide gluten.

De voor en nadelen op een rijtje:
Het fijn is om een paar dagen in de week even niet na te hoeven denken over wat je wilt eten, puur een recept te volgen, alles al in huis te hebben en dan lekker te eten. Ook doe je nog eens wat nieuwe eet ideeën op! Er is ook een vegetarische box en een goed gevulde fruitbox.

De gerechten die je krijgt zijn makkelijk, de receptuur duidelijk en ook is het leuk om te lezen over de lokale helden. (Tip: kijk ook eens op de website voor alle eerdere recepten mocht je eens wat inspiratie zoeken!)

Nadelen
Qua allergenen zijn er nog altijd wel wat dingen die je moet aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de pitabroodjes te vervangen voor glutenvrije variant en in sommige vleesproducten zitten alsnog gluten verwerkt voor binding.
In vergelijking met andere boxen is de levering iets minder flexibel: altijd op maandag avond. Mocht je er niet zijn dan kan het altijd in overleg bij buren afgegeven worden maar je kan dus niet standaard kiezen voor levering bijvoorbeeld midden in de week.
Alle boxen – ook de gezinsbox – zijn samengesteld voor 2 of 4 personen. Nu bestaat ons gezin uit 2 volwassenen en 1 hongerige kleuter, dus lastig om te kiezen welke nu goed is. Wij kozen voor de 2 persoonsbox en een extra salade bij de maaltijden.
Tot slot: de gerechten zijn lekker maar qua bereiding niet altijd de snelste (ca 40 minuten).

Eindconclusie
Qua allergenen is de box heel overzichtelijk, nagenoeg alle producten zijn vers en anders goed verpakt en voorzien van duidelijke ingrediënten. De kans op kruisbesmetting is hiermee heel erg klein. Ik zou zeggen: probeer gewoon eens een box uit. Dit kan ook eenmalig en met eenvoudige Ideal betaling! Uiteraard kost het wat meer als je sommige producten alsnog zelf moet vervangen maar wij kunnen dit altijd goed ruilen met andere mensen of soms doneren wij het aan de voedselbank. Het voordeel van een aantal keer een lekkere, voedzame maaltijd weegt voor ons zwaarder.

En met Streekbox weet je wat je eet, dat het lokaal en uit het seizoen is!
Benieuwd hoe andere maaltijdboxen scoorde? Lees ook alles over Marley Spoon, de BeeboxZinner Dinner en de Mathijs Maaltijdbox! Ook in onze testrubriek: alles over allergie vriendelijke restaurants en de lekkerste nieuwe producten die wij voor jou uit probeerde!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *