Mijn favoriete glutenvrije restaurants in Haarlem

Welkom in Haarlem, mijn thuisstad! Toegegeven, ik ben geen echte “mug” zoals Haarlemmers genoemd worden, ik ben namelijk geboren en getogen in Heemstede maar inmiddels al 13 jaar woonachtig in Haarlem. Deze gekke bijnaam was vroeger een scheldnaam voor Haarlemmers maar tegenwoordig dragen we de naam met trots!

Waarom worden Haarlemmers muggen genoemd?

  1. Het is een oud scheldwoord vanwege het “muggenziften” wat Haarlemmers kennelijk en masse deden (doen we lang niet allemaal hoor..)
  2. Vanwege de hoeveelheid muggen die hier vroeger zaten; Haarlem ligt namelijk op een drooggelegde polder (vandaar ook de verwijzing naar het water de Liede in “Haarlemmerliede”)
  3. Tot slot zijn er ook nog wat verhalen over een vloek van een heks dat je de rest van je leven als muggen om de kerktoren zou moeten vliegen en het verhaal dat de brandweer eropuit rukte een vuur de bestrijden in de kerktoren welke niet uit zwarte rook maar een zwerm muggen bestond.

Tot zo ver deze geschiedenisles, hoogste tijd om mijn favoriete glutenvrije restaurants in Haarlem op rij te zetten voor jullie!

De lekkerste hamburgers van Haarlem: Rubens Burger

Eerder schreef ik al dit artikel over mijn perfecte date: een heerlijke hamburger met verse (glutenvrije) friet en daarna door naar de bioscoop. En de lekkerste hamburgers van Haarlem, die eet je bij Ruben! Je vindt deze leuke hippe zaak in het Raakskwartier, 2 minuten lopen vanaf de bioscoop.
Je kan kiezen voor een lekker glutenvrij broodje, vegan hamburgers, kipburgers, huisgemaakte friet (neem ook de chili mayo) en salades.
Alle dagen geopend, in het weekend zelfs vanaf 14u.

Rubens Burger l Drossestraat 3 l rubensburger.nl

Glutenvrije High tea, vegan taartjes en heerlijke yoghurt bij de Yoghurtbarn

Vergeten te ontbijten? Of zin in een glutenvrije high tea? Een lekker gluten- en lactosevrij taartje van SharpSharp tussen het shoppen door? Bij de Yoghurtbarn kan je goed uit de voeten! Ik ben letterlijk verslaafd aan hun kokosyoghurt… Er is ook een kleine kans dat je hier wat langer blijft hangen dan gepland, zo relaxed is de sfeer hier. Je leest de uitgebreide review over de Yoghurtbarn hier terug.

Yoghurtbarn l Kruisstraat 15 l yoghurtbarn.nl

Zo’n klein hip koffietentje waar alleen locals komen: Native

Bij sommige fijne plekjes twijfel je of je dit wel wilt delen.. Native is er zo een die je stiekem het liefste voor jezelf houdt. Verstopt in een klein zijstraatje achter de grote winkelstraat met fijne fauteuils, een lange werktafel waar je ondergetekende zomaar kan zien zitten werken en een kast vol gezelschapsspellen. Geniet hier van lekker glutenvrije gebak, yoghurt met granola, fijne salades etc. En pak ook gerust een glas water uit de tap mocht je nog extra dorst hebben! Lees hier meer terug over Native!

Native l Breestraat 23 zw l Native

Fijne lunchplek: By Lima

Over deze heuse Hotspot is al veel geschreven: glutenvrije en zelfs ook vegan high tea, taartjes, heerlijke ontbijtjes (all day long!!) en vele lekkere lunch gerechten. Het enige nadeel: soms moet je even wachten op een plekje. Maar als je dan zit, dan zit je ook goed! Lees hier onze eerdere ervaringen!

By Lima l Zijlstraat 65 l by-lyma.nl

Een patatje mèt

De lekkerste glutenvrije friet eten wij graag of vlakbij het station bij de Friethoes of in het centrum vlak achter de Grote Markt bij De Haerlemsche Vlaamse. Gewoon staand uit een puntzak met een flinke klodder “mèt”. Helaas bij beide geen glutenvrije snacks aanwezig.

Friethoes l Kruisweg 43 l Friethoes.nl
De Haerlemsche Vlaamse l  Spekstraat 3

Eat your greens: SLA Haarlem

Loop je vanaf het station richting het centrum dan kom je langs dit hippe / industriële saladebar. Bij SLA serveren ze een aantal vastgestelde salades en kan je zelf ook naar eigen keuze je lievelingssalade samenstellen.
Er wordt in dezelfde keuken ook met glutenvolle producten gewerkt, echter hebben ze wel een hele duidelijke allergenenkaart en strenge werkwijze met oog op contaminatie. Ik heb er zelf meerdere malen zonder problemen gegeten en drink er ook graag verse koudgeperste groentesapjes!

SLA l Kruisweg 68 l ilovesla

Volledig glutenvrije pizza bij Woodstone

Tegenover de Pathé bioscoop vindt je Woodstone: een Italiaans restaurant waar je snel en vooral smakelijk een hele lekkere glutenvrije pizza kan eten. Deze worden volledig apart bereid en in een aparte glutenvrije oven afgebakken. Als dessert staat er ook nog eens een gluten en lactosevrije brownie op het menu. Kortom hier ga je met een meer dan ronde buik weer weg!

Woodstone l Hortusplein 2 l woodstonepizza.nl

Tot slot nog een paar tips voor Haarlem:

  • De leukste winkelstraten zijn de kleinere straten naast de Grote Houtstraat (hier vindt je de bekende ketens) Denk aan de Koningsstraat, Gierstraat, Warmoesstraat (kookwinkel de Huismuis!) etc. Ben je net als ik gek op boeken? Sla dan zeker boekhandel H. De Vries aan de Gedempte Oude Gracht 27 niet over! Unieke (tweedehands) items vind je bij Episode in de Jansstraat 52 en Jutka & Riska in de Grote Houtstraat 160.
  • Voor met kinderen is Meneer Paprika (serveren ook gv amandelcake, let op: wel uit dezelfde oven als glutenvol) in de Koningsstraat erg leuk. Ook de minimarkt op de Kruisweg is een aanrader.
  • Haarlem heeft vele leuke (verborgen) hofjes, doe eens een hofjeswandeling of haal bij het VVV op de Grote Markt een gratis plattegrondje en ga zelf op zoek!
  • Het Teylers museum is het oudste museum van Nederland, waan je weer even terug in de tijd en geniet van de variëteit die dit museum te bieden heeft.
  • De Jopenkerk (op hetzelfde plein als Woodstone / nabij Rubens Burger) is een oude kerk waar sinds enkele jaren het Haarlemse biermerk “Jopen” is gehuisvest. Erg gaaf om van binnen te bekijken onder het genot van een (glutenvrij!!) biertje!
  • Achter het station zit het museum van de Geest – Het Dolhuys (ook met gezellig restaurant trouwens) een erg leuk museum (voor jong en oud!) en fijne setting om paar uurtjes door te brengen.
  • Zomers is het heerlijk luieren in het grote stadspark “de Hout”. Hier worden ook regelmatig leuke (muziek)festivals gehouden en je vind er een grote kinderboerderij met o.a. heel veel mooie herten!

Heel veel plezier in mijn stadje en laat het zeker weten als je vragen hebt of aanvullende tips zoekt! Lees ook onze tips voor andere fijne stedentrips zoals Antwerpen, Rotterdam en Maastricht!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *