Sinds half januari is er iets mogelijk waar mensen met een glutenvrij dieet alleen nog maar van konden dromen: Domino’s is glutenvrije pizza’s gaan verkopen! Aangezien ik zelf naast gluten niet tegen lactose en mais kan, is het altijd de grote vraag wat precies de ingrediënten zijn? Bevat het glutenvrij gemaakt tarwemeel en hoe zit het met eventuele contaminatie? Wij voelde Domino’s aan de tand en zette alle ins- and outs op rij voor je!

Hoe kan een pizza keten nu gegarandeerd glutenvrije pizza’s maken?

Domino’s was al enige tijd in gesprek met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) over de mogelijkheden om glutenvrije pizza’s aan te bieden. Na 2 jaar lang experimenteren is het gelukt 2 glutenvrije pizza’s op de markt te brengen: de Pizza Margaritha en de Pizza Pepperoni met salami. Deze pizza’s zijn uitvoerig getest en veilig bevonden en voorzien van het glutenvrije keurmerk!

Hoe worden de glutenvrije pizza’s bereid?

Domino’s geeft hierover zelf het volgende aan:
“De bodems voor de glutenvrije pizza’s zijn voorverpakt om ervoor te zorgen dat er absoluut geen kruisbesmetting heeft kunnen plaatsvinden met de andere pizza’s. Vervolgens wordt er saus en beleg op de pizzabodem gedaan en is deze helemaal klaar om de oven in te gaan.”

Kleine notitie – een aantal mensen hebben aangegeven dat de saus dezelfde is al waarmee de glutenvolle pizza’s bestrijkt worden. Dit is met oog op kruisbesmetting (contaminatie) natuurlijk uit den boze. Hier is al melding van gemaakt maar let op dat er bij jouw bestelling aparte, onbesmette pastasaus gebruikt wordt.

…”De glutenvrije pizza gaat in een pan met bakpapier de oven in. Nadat hij gebakken is wordt hij ongesneden in de doos gedaan en dicht geseald, zodat niemand de doos meer kan openen. De speciale behandeling van de pizza is nodig om te kunnen garanderen dat de pizza echt glutenvrij is en er geen allergische reactie zal plaatsvinden. Ook worden de pizza’s gebakken door één medewerker die verantwoordelijk is voor het hele proces. De reden hiervoor is dat deze pizzabakker zijn handen goed moet wassen en geen andere pizza’s mag aanraken tijdens het bakken van deze speciale glutenvrije variant…”

Wat zijn de ingrediënten van de glutenvrije pizzabodem?

Voor een hoop mensen is de term “glutenvrij” op de verpakking niet voldoende. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld aanvullend een lactose intolerantie of koemelkallergie, kunnen niet tegen aardappelmeel of vermijden vanwege gevoeligheid en kans op glutenstapeling glutenvrij tarwemeel. Na flink wat heen en weer mailen ontving ik vandaag de officiële ingrediëntendeclaratie van de pizzabodem:

(Vertaald vanuit het Engels): Glutenvrije mix (maismeel, rijstmeel, aardappelmeel, suiker, zout, guargom, xanthangom, Hydroxypropyl Methylcellulose, plantaardige proteïne, plantaardige vezels en eiwit), water, raapzaadolie, gist en als conserveermiddel: calcium propionate. 

De pizzabodem is dus helemaal gemaakt van alternatieve meelsoorten en bevat geen glutenvrij gemaakte tarwemeel. (Tip: lees hier alle benamingen van gluten).

Zijn er ook lactosevrije pizza’s te krijgen?

Zoals de ingrediëntendeclaratie al aangeeft zitten er in de bodem geen lactose of koemelkeiwit; bestel je de pizza zonder kaas dan is deze dus volledig lactosevrij. (tip: lees hier alle benamingen van koemelk en lactose). Doordat alle pizza handgemaakt en vers bereid worden, is het mogelijk om aanvullende aanpassingen te maken voor allergieën.

Wat zijn de meningen over de pizza?

Helaas kan ik je zelf niet vertellen hoe de pizza smaakt: naast coeliakie heb ik een lactose intolerantie en een maisallergie. Vandaar ook de naam “Het Meisje met de voedselallergie”. Ondanks dat coeliakie een auto immuunziekte is (en geen voedselallergie) word ik vanwege mijn aanvullende allergieën en lactose intolerantie vaak in restaurants wel zo behandeld en aangesproken met een zucht en een steun. Het is dan ook niet voor niets dat ik deze missie heb voor meer bekendheid binnen de Horeca!

De meningen van mensen om mij heen die de pizza geprobeerd hebben, variëren van “heel lekker” tot “de diepvries pizza’s van Schär zijn lekkerder en goedkoper”. Ook wordt er veel aangegeven dat ze echt wel heel klein zijn en je dus eventueel zelf nog voor een aanvullend bijgerecht moet zorgen of meerdere pizza’s moet bestellen.
Tot slot: De pizza’s worden nu nog in een “gewone” pizzadoos gestopt; let er bij levering van meerdere pizza’s dus zeker goed op welke pizza de glutenvrije variant is!

Heb jij een aanvulling op dit artikel? En wil je jouw ervaring delen? Laat het hieronder weten!

Meer informatie vind je op de site van Domino’s

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

@jolijnberghuis