Help een glutenvrije gast!

Het is niets niks, al die mensen met een speciaal dieet van tegenwoordig! Waar de een uit overtuiging bepaalde producten laat staan, is het voor andere pure noodzaak. Zo ook voor dit “Meisje”…

Hallo lastpak

De naam “Het Meisje met de voedselallergie” is in basis eigenlijk heel cynisch bedoeld. Want in plaats van “Monique” of “Mevrouw” word ik in restaurants dikwijls zo aangesproken (ja echt!) maar voornamelijk zo behandeld. Want als je net als ik een heel lijstje hebt met dingen die je absoluut niet mag eten, ben je voor sommige maar echt een lastpak. Sinds een jaar heb ik hier dan ook mijn missie van gemaakt om restaurants te trainen op gebied van de allergenen wetgeving en koken voor mensen met een speciaal dieet. Want ook wij hebben wel eens wat te vieren of geen zin om te koken toch?

Coeliakie vs glutenvrije eettrend..

Doordat ik eigenlijk twee kanten meemaak als “ervaringsdeskundige” maar ook als “trainer” kan ik inmiddels een aardige lijst opsommen van de meest gemaakte fouten en irritaties… Want hoe vervelend is het voor de Horeca dat zoveel mensen een spookdieet hebben, de hele avond glutenvrij willen eten en dan toch nog een stukje taart toe bestellen? Mensen die verplicht glutenvrij moeten eten worden door dit soort grappen dikwijls minder serieus genomen…
Ik geloof oprecht dat dit echt anders kan. Vanuit het bloggerscollectief #wijbloggenglutenvrij geven wij dan ook vandaag allemaal gratis en voor niets onze tips! Want of je nu echt coeliakie hebt en glutenvrij moet eten of liever gluten vermijd, feit blijft dat er nog te weinig kennis en aanbod is.

Wat zijn de meest gemaakte fouten?

In mijn trainingen deel ik naast een uitgebreid allergenenboek met alle benamingen en hoe producten te vervangen, altijd de top 10 met meest gemaakte fouten. Als ik deze vandaag kort moet samenvatten komen er eigenlijk altijd 2 hoofdzaken terug:

  1. Productkennis
  2. Communicatie

Als je kijkt naar productkennis zijn er nog best wat misvattingen over wat wel en niet glutenvrij is. Spelt is een bekend voorbeeld: dit is tarwevrij maar niet glutenvrij. Rijst ook zo’n mooie: een graansoort maar wel glutenvrij. Qua lactose: mensen met een koemelkallergie mogen geen lactosevrije producten, hier is namelijk wel de melksuiker (lactose) uitgehaald maar niet het melkeiwit. Erg verwarrend allemaal. Want dit zijn slechts enkele voorbeelden…
Het is dan ook niet voor niets dat in 2014 de Allergenen Wetgeving in het leven is geroepen om de voedselveiligheid te verbeteren. Niet alleen voedselfabrikanten maar ook toeleveranciers zoals restaurants moeten dit van al hun gerechten de 14 hoofdallergenen in beeld hebben!

Qua communicatie heb ik er zelf totaal geen moeite mee wanneer een restaurant graag wat meer informatie wilt over hoe ze op een goede manier mijn eten kunnen bereiden. Zoals eerder al gezegd zijn er behoorlijk wat mensen de vanwege een hype glutenvrij of lactoservrij willen eten en dat is prima. Maar lieve mensen: wees zo eerlijk om aan te geven dat dit iets is wat je liever wilt dan wat daadwerkelijk moet. Dit voorkomt echt een hoop irritatie en onnodig werk voor het restaurant.
Voor de restaurants: vergeet niet dat ook glutenvrije mensen bij jou te gast zijn. En dat wanneer wij ergens lekker en vooral “veilig” gegeten hebben, wij dit maar wat graag met andere glutenvrije mensen delen. Ik zeg:  een betere reclame bestaat niet! Daarentegen, mensen met een noodgedwongen dieet als “een lastpak” behandelen of het niet zo nauw nemen met kruisbesmettingen, dat vinden wij niet grappig (en vertellen we stiekem nog vaker aan andere om hun dit lot te besparen..). Dus boven alles: praat met elkaar en begrijp enerzijds dat een gedwongen dieet echt geen pretje is en anderzijds dat soms vanuit een restaurant niet alles mogelijk is. Samen komen we er echt wel uit!

Lees ook dit eerdere blog met Tips voor uiteten met een voedselallergie!

Waarom een allergenenkaart niet genoeg is

Een eerste stap voor restaurants is dus het maken van een allergenenkaart. Niet alleen wordt hier vanuit de NVWA op gecontroleerd; het is ook onmisbaar voor mensen met een dieet die overwegen bij jou te komen eten. Als ik zelf op zoek ga naar een restaurant en ik zie daar geen vermelding over een allergenenkaart of slechts de zin “Heeft u allergieën, meld het ons”, dan loop ik alweer door. Want los van het in kaart brengen geeft het mij geen idee van de wijze waarmee hier wordt omgegaan. Wil je als restaurant ook je gastvrijheid en culinaire kunsten tonen aan mensen met een dieet, laat het duidelijk weten!

Daarnaast is het goed wanneer je van alle gerechten op de kaart keurig hebt aangeven of hier een of meerdere van de 14 hoofdallergenen in voorkomen, eens kritisch te kijken naar wat er te eten “overblijft” voor iemand die gluten en lactosevrij moet eten (dit is de meest voorkomende combinatie). De ervaring leert dat er dan vaak maar 1 of 2 gerechten overblijven en het koffie zonder koekje na wordt.
Wanneer wij met de hele familie uiteten gaan en ik weer eens moet aangeven dat ik niets mag eten, zegt mijn moeder al “dan neem ik ook niets, want dat vind ik niet gezellig”. Gevolg? “Mag ik van u de rekening”? Lijkt mij zonde als restaurant om dan aan een hele tafel geen desserts te kunnen verkopen. Terwijl er genoeg lekkers te verzinnen is (kijk maar eens hier!)

Nog een paar laatste tips!

  • Op de allergenenpagina’s van deze site kan je alles over de 14 hoofdallergenen terugvinden. Zo lees je wat gluten nu eigenlijk zijn, hun benamingen en vooral ook te vervangen! Maar ook alles over een lactose intolerantie en wat is nu lekker vegan ijs vind je hier terug.
  • Op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging is meer informatie te vinden voor Horecapersoneel.
  • Ben jij een restaurant die het goed in “het snotje heeft” hoe het zit qua allergenen? Vraag het “Lekker Glutenvrij” keurmerk van de NCV aan!
  • Heb je vragen? Wil je weten hoe je jouw restaurant allergie-proof kan maken? Neem gewoon eens contact op! info@hetmeisjemetdevoedselallergie.nl

Deze blog is onderdeel van Wijbloggenglutenvrij. Bloggers die deze maand nog meer meedoen zijn:

 

Heb jij nog tips voor restaurants? Laat je reactie hieronder achter!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *