Glutenvrij uit eten bij ROOTS in Amsterdam

Ik was al een tijdje op zoek naar adresjes in Amsterdam waar je lekker maar vooral ook veilig kan eten met een glutenvrij dieet. Er zijn een hoop zaken die aangeven “glutenvrij te kunnen doen” maar als je dan alsnog een speltbroodje geserveerd krijgt, zakt de moed je in de schoenen…

Liset van ROOTS Amsterdam

Ik kwam onlangs in contact met Liset, de eigenaresse van ROOTS. Zelf bleek zij een intolerantie voor gluten te hebben (lees hier meer over het verschil tussen gluten intolerantie en coeliakie) en net als velen van ons, te balen dat er zo weinig aanbod was voor goede, gezonde glutenvrije restaurants en take outs. Heldin die zij is, heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en een eigen zaak op gezet! Inmiddels zijn er twee locaties in Amsterdam: Heisteeg 8 en de Amstelveenseweg 164

Wat serveren ze voor gerechten?

Bij ROOTS zijn alle gerechten vegetarisch en veelal ook helemaal vegan. Hier had ik overigens zelf  totaal geen erg in, al het eten zag er uit als “normaal” eten. Het imago wat vegetarisch of vegan eten vroeger had, is anno 2017 allang niet meer stoffig of alleen geschikt in combinatie met geitenwolllensokken. Sterker nog: ik heb enige tijd staan twijfelen voor de vitrines en menubord wat ik nu zou nemen!

Op de kaart staat namelijk heel veel lekkers: denk aan een huisgemaakte noten/zadenbrood met een vegan eiersalade, vegetarische curry, pasta van bruine rijstmeel, een winters stamppotje met zoete aardappel, een glutenvrije wrap obv boekweitmeel en lijnzaad, een chiapap met banaan en chocolade (waarvan ik stiekem nog steeds baal dat ik niet een bakje mee naar huis heb genomen..) en ook nog een hele boel verschillende koudgeperste sappen en zoete lekkernijen.

roots_1

Hoe glutenvrij is glutenvrij?

Voor de mensen met coeliakie onder ons is de grote vraag altijd: hoe glutenvrij is het precies? Het antwoord is heel kort: Het enige wat gluten bevat zijn de speltbroodjes bij de veggie burgers. Deze broodjes worden apart gebakken in de airfryer. Verder zijn alle bereidingen en producten volledig glutenvrij! De haver die wordt gebruikt is van Rosie’s en ook de boekweit kan zonder problemen gegeten worden. Super fijn!

Wat aten wij?

Het afgelopen weekend was ik met mijn man en onze immer hongerige kleuter op de Amstelveenseweg. De mannen gingen voor een burger en ik voor de Spaanse Tortilla en een spicy dadelbal toe. Erbij: een gemberthee (van koudgeperste verse gember) en een cappuccino met amandelmelk voor mijn man (die hij verrassend lekker vond haha)

Als take-out kon ik het niet laten een lekkere muffin mee te nemen (met de wortelpulp van de sappen, echt super dat ze niet zomaar goede ingrediënten weggooien!). We hadden al avond eten in huis anders had ik ook zeker nog een lekkere maaltijd uit de koeling meegenomen. Op de een of andere manier word ik altijd extreem hongerig en hebberig wanneer ik mij in een glutenvrij walhalla begeef haha… Kortom: echt een aanrader dus!

ROOTS is 7 dagen per week geopend voor koffie/thee met wat lekkers, lunch, early diner en take out. Tip: Je kan een ROOTS maaltijd ook laten bezorgen via Thuisbezorgd of Foodora! Meer informatie vind je op www.rootsamsterdam.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *