Mijn favoriete vakantieland #wijbloggenglutenvrij

Wat is mijn favoriete vakantiebestemming vroegen ze van #wijbloggenglutenvrij. Help….! Hoe kan ik daar nu een blog over schrijven? Als er namelijk iets is waar ik graag mijn geld aan uitgeef, dan is het wel reizen!

Verzamel herinneringen, geen spullen..

Het is misschien een beetje een cliché, maar wel een waar ik erg in geloof. Tuurlijk, ik hou ook van een mooie jurk en een woonkamer die er een beetje uitnodigend uit ziet, maar qua “spullen” houd het daar dan ook op voor mij. Nog nooit heb ik veel geld uitgegeven aan kleding, ik heb – met slippers en rubberen laarzen voor op het land meegerekend – misschien net aan 10 paar schoenen. Sieraden: 1 trouwring en 1 horloge. Handtassen? Doe mij maar een rugzak. Helaas ben ik als consument een slechte klant.

Tenzij je een reisbureau hebt..

Ook al ben je nog zo arm, je komt altijd rijker terug..

Om even door te gaan in de clichés: ik geloof dat je van reizen een stuk rijker wordt. Leren over andere culturen en zien dat je het thuis zo slecht allemaal nog niet hebt. Als je je openstelt voor de gebruiken van een vreemd land, kan je zomaar eens hele mooie dingen ontdekken. En kom je rijker terug dan dat je weg ging…

Terug naar #wijbloggenglutenvrij! Dit is een initiatief van een groep glutenvrije bloggers om iedereen een kijkje te geven in onze wondere wereld. En dat wij ook maar gewoon mensen zijn. Het idee achter het onderwerp van vandaag is natuurlijk waar je goed kan toeven met een glutenvrij dieet. Nu heb ik zelf heel veel mooie reizen kunnen maken, de meeste nog zonder dieet en de laatste 4 jaar ook met dieet! Mijn overzicht:

vakantie

Met stip op 1: Italië

Over Italië zou ik een blog apart kunnen beginnen! Waarom? Het land is heel divers, zo mooi, zo puur! En een glutenvrij walhalla! Echt werkelijk overal kan je goed en veilig glutenvrij eten, zelfs pizza’s en pasta. De tomaten smaken zoals tomaat hoort te smaken, de wijnen zijn er heerlijk, de zee verkoelend, kersen pluk je zo van uit de boomgaard. Het echte dolche vita, voor iedereen dus ook voor mensen met een dieet!

Zucht.. ik zou er stiekem wel willen wonen!

kersen

New York: een droom die uitkwam!

Op social media kon je het al een beetje volgen: ik ben onlangs in New York geweest! Wow wat was dat gaaf! Het stond al zo lang op mijn bucketlist, echt bizar dat we dit hebben mogen meemaken! Ik sprak gisteren met Marit van Maakhetglutenvrij, zij is ook net terug uit NYC en beide kunnen we het eigenlijk niet geloven dat we er echt zijn geweest.
Wat er zo fijn was? Glutenvrij (en vegan) eten is daar gewoon “mainstream” oftewel overal bekend! Je hoeft maar te zeggen “I’m a coeliac” en je krijgt een aparte menukaart, soms ook een aparte placemat etc. Ook in de supermarkten verbaasde ik mij over het aanbod! Meters lange gangpaden en ook door de rest van de winkel bij bijvoorbeeld vleeswaar hele duidelijke bordje met “Glutenfree”.
Er zijn zelfs een aantal hele goede 100% glutenvrije bakkerijen en restaurants – really amazing – Als je ooit de kans hebt: gaan! Ik zal hier binnenkort nog meer over delen met jullie.

vakantie-nyc

Spanje: Smullen van tapas en verse vis!

Spanje is een beetje vergelijkbaar met Italië qua supermarkten en bekendheid over glutenvrij. Nu moet ik bekennen dat wij hier de laatste jaren steeds in een huisje hebben gezeten en het meeste zelf hebben gekookt. De keren dat wij tapas gingen eten, was er meer dan genoeg aanbod en kennis over “sin gluten”. Denk aan gegrilde groentes, de manchego kazen, de hammen, olijven, frittata etc.
Omdat ik zelf erg allergisch ben voor mais kan ik eigenlijk 90% van de glutenvrije producten niet eten, in restaurants eet ik dan ook meestal salades, verse vis, lekker veel groentes met rijst of aardappel (gerechten). Maar van wat ik overal hoor en lees is er ook een goed aanbod van goede en veilige glutenvrije producten. In de steden (bijv. Sevilla) vind je steeds meer Vegan restaurants die vaak ook helemaal glutenvrij zijn, hippe juice-bars met glutenvrij gebak en in pizzaria’s heb de lekkerste pizza’s (bodem van Schär) gegeten.

spanje

Australië: een “once in a lifetime” superreis!

Hoogzwanger en nog niet volledig glutenvrij ben ik op rondreis door Australië geweest. Ook hierover zou ik een apart blog kunnen beginnen! Wat een geweldig mooi land, vriendelijke mensen, super divers qua natuur / steden, heerlijk eten etc. Ik at nog niet volledig glutenvrij want ik had de diagnose toen nog niet (wel de buikpijn ahum..) maar weet nog heel goed dat ik dit wel overal duidelijk aangegeven zag staan. De Paleo leefwijze (hier kan je lezen wat dit is) is daar ook erg groot en dat is automatisch al helemaal glutenvrij. Er is veel aanbod van verse en gezonde producten, kan prima snacks kopen voor onderweg, ook in de winkels veel glutenvrije producten etc.

Op vakantie in eigen land!

Nu klinkt het bijna alsof je altijd ver weg moet voor een mooie vakantie, maar niets is minder waar! Wat kan ik intens genieten van de mooie en diverse natuur die wij hier in Nederland hebben. Of je nu aan de kust verblijft, gaat fietsen over de Veluwe of op kastelenjacht in de Achterhoek: Nederland is prachtig! Binnenkort staat er weer een lang weekend Limburg op de planning (Tip: Bij hotel en restaurant De Gerardushoeve eet je het beste gluten- en lactosevrije hotelontbijt ooit! Wij komen hier al jaren en willen niet anders!)
Wij houden heel erg van de natuur, lekker wandelen en fietstochten maken. Er is gelukkig steeds meer aanbod in de Nederlandse restaurants qua glutenvrij maar ook erg leuk (en budgetproof!): lekker een picknickkleed mee en op een rustig plekje genieten van een eigen gemaakte lunch!

vakantie-nederland

Tot slot ook nog een dikke vette afrader: Frankrijk!

Vorig jaar zijn wij met de auto naar Frankrijk gegaan. Heel erg gaaf om eens in de champagnestreek te zijn, wijntjes te proeven en een kofferbak vol lekkers mee terug te nemen. Had ik al verteld dat het ook een erg fotogeniek land is?
Tot zo ver mijn enthousiasme… Zoals ik al schreef mag ik de meeste glutenvrije producten niet vanwege de mais die erin zit. Er is zeker wel wat aanbod in de winkels (vooral de wat grotere supermarchés) maar in restaurants daarentegen… ik ben menig maal zonder eten weer naar huis gegaan. En dat terwijl man met lieve stuiterkleuter wel heerlijk zaten de smullen. Het is deels de taal barrière (c’est possible manger sans gluten ici?) waarop ik vaak een negatief antwoord kreeg, de vraag of de “pommes frites sans gluten?” zijn leek vaak net zo raar als “vind je het lekker om poep te eten” (of iets dergelijks). Een enkele keer heb ik wel veilig en lekker glutenvrij gegeten bij een heel sjiek restaurant met tafellinnen. Waarbij mijn zoon zo nu en dan wat geërgerde blikken kreeg want hè eten met je handen?

Ach, er zullen vast genoeg mensen zijn die wel een fijn ervaring hebben in Frankrijk. Achteraf was het waarschijnlijk ook gewoon niet zo slim om naar het land van croissants, baguettes en fromage te gaan als je geen gluten en lactose verdraagt. Maar goed, met een eigen appartement, eten van thuis en snacks voor onderweg hebben we er alsnog het beste van gemaakt.
En ook hier zijn we rijker van terug gekomen met een voorraad heerlijke wijnen met een mooi verhaal!

Volgende (verre) reis op de planning: Kroätie! Ik hoor er bizar slechte verhalen over dus hou mijn hart vast. Maar dat is geen reden om thuis te blijven toch?

vakantie-franktijk

Lees meer!

Mocht je nog zin hebben meer te lezen (zie dat dit artikel een beetje langer is geworden dan gepland ahum…) kijk dan nog zeker even bij onderstaande blogs!

Heb je last van intoleranties, PDS of wil je gewoon wat gezonder leven? Het meisje met de voedselallergie gaat verder als beterdooreten.nl. Hier vind je allemaal leuke artikelen over deze onderwerpen en natuurlijk aansluitende glutenvrije, lactosevrije, suikervrije en gezonde recepten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *