Hoe kan je ei vervangen?

Ei vrij eten kan nogal een uitdaging zijn: het zit in zoveel producten verwerkt! Met deze tips over hoe je ei herkent op verpakkingen en hoe je ei kan gaan vervangen, wordt het een (spreekwoordelijk) eitje..

Waar zit ei in?

Eieren worden in heel veel verschillende producten verwerkt. Zo wordt het eiwit bijvoorbeeld gebruikt om schuim van te maken of baksels een luchtig karakter te geven.
Eigeel kan je terugvinden in pudding en room zoals cremè brulee en banketbakkersroom. Maar ook je koekjes, pasta, vleeswaar, gepaneerd vlees en brood etc. etc. bevatten ei. De lijst is bijna oneindig! Lees daarom ook altijd goed de verpakking en let daarbij de op vetgedrukte / apart benoemde allergenen.
De omschrijving “Eiwitten” in het rijtje voedingswaarde duid op de proteïne / eiwit gehalte (bouwstoffen) in het product.  Er hoeft dus geen ei in te zitten (denk bijvoorbeeld bij yoghurt of vis).

Benamingen en E-nummers met ei

  • Albumine
  • Avidine
  • Conalbumine (conserveringsmiddel)
  • Cysteine / Cystine  – E920-921
  • Eigeel
  • Eipoeder
  • Eiwit
  • Fosfatidylserine (voedingssupplement)
  • Fosfolipiden
  • Globuline
  • Lecithine / Lecitine – E322 (Bevat ook soja!)
  • Lipovitellin (eigeel)
  • Livetine (eigeel)
  • Lysozyme – E1105 (conserveringsmiddel in bier en jonge kaas)
  • Ovalbumine
  • Ovoglobuline
  • Ovomucine
  • Ovomucoid
  • Ovosucrol (bevat ook suiker)
  • Ovotransferrine
  • Phosvitine

Ei vervangen

Ben je allergisch voor ei of heb je een “vegan” levenswijze? Eieren kan je (afhankelijk van het recept) vervangen door deze producten:

Per 1 ei:

  • halve banaan
  • 1 el chiazaad met 3 el water
  • 60 ml yoghurt
  • 60 ml plantaardige olie
  • 3 el pindakaas
  • 80 g appelmoes of 3 el gepureerd fruit
  • Psyllium vezels
  • Dadels
  • Ei vervanging van de reformwinkel
  • 2 el water met 1 el sojameel

Tip: lees ook deze pagina over een ei allergie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *