Gluren bij de buren, eetdagboekjes en vlogs over de inhoud van iemands koelkast: ik ben er stiekem dol op! Eet de ander echt zo gezond als ie zegt? En hoe zorg je dat je nooit mis grijpt? Zeker in het begin van je nieuwe glutenvrije leven, is het erg fijn wat ideeën op te doen bij mede coeliaken. Dat je binnen een glutenvrij leven alsnog heerlijk en gevarieerd kan eten, bewijzen alle onderstaande bloggers keer op keer!
Deze maand geven wij collectief een kijkje in onze voorraadkasten, lees je mee?

Waar doe je boodschappen?
De lastigste vraag in het begin (naast het wegwijs worden in alles wat je wel/niet meer kan eten) is het vinden van al je glutenvrije producten. Gelukkig zijn de meeste supermarkten anno 2016 voorzien van een redelijk tot soms zelfs heel goed assortiment. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan winkels zoals Holland & Barrett (voorheen De Tuinen), Toko’s (denk aan rijstnoodles, kokosmeel en de goedkoopste meel ooit: tapiocameel waar je o.a. deze heerlijke kaasbroodjes van maakt) en ook de Turkse groentewinkel heeft vaak een verrassend goed assortiment (alleen de medjool dadels al mmmm!).
Bij grotere ketens zoals EkoPlaza en Marqt of bij de betere reformwinkels is het ook goed boodschappen doen!

Wat koop je?
Op de foto zie je een greep uit mijn voorraadkast. Aangezien ik naast gluten zeer allergisch ben voor mais en intolerant voor lactose, vallen een hoop glutenvrije producten voor mij af. Eigenlijk wel zo’n 95% als ik eerlijk ben. Wat je op de foto ziet, zijn letterlijk de enige glutenvrije producten die ik kan eten.

Vullen vs voeden
Zelf vind ik het erg belangrijk om naast het vullen van mijn buik, ook echt te kijken naar producten die voeden. Dat havermout gewoon een top ontbijt is en je van havermeel heerlijke taartjes e.d. kan bakken, weet iedereen inmiddels wel. Gezondere keuzes maak ik zelf in de vorm van pindakaas van alleen maar pinda, verse vanille ipv vanillesuiker of gewone witte suiker, kokosmelk van Aroy-D van alleen maar kokos en water, wilde rijstmix ipv witte rijst, verse thee van Simon Levelt etc. etc. Daarnaast probeer ik slechts 1 koolhydraat maaltijd zoals een havermout ontbijt, gv brood van Yam, rijst etc.) per dag te eten aangezien ik mij daar beter bij voel.
Lactosevrije producten eet ik afentoe van Arla of de slagroom van MinusL. Allemaal gewoon van de supermarkt. Voor de kokosyoghurt van Abbot Kinneys mag je mij zelfs gerust wakker maken!

Hamsteren…
Veel mensen met een glutenvrij dieet slaan groots in bij aanbiedingen (stormloop bij de Lidl anyone?). Heel erg begrijpelijk, want glutenvrije producten zijn nu eenmaal erg prijzig. Nu is bij mij de voorraadkast niet zo groot en mag ik de meeste producten alsnog niet, maar neem van mij aan: wanneer de havermout in de aanbieding is, sta ik met een extra grote boodschappentas in de rij! Ook houd ik de aanbiedingen bij onze biologische scharrelslager goed in de gaten en alle groente / fruit versaanbiedingen. Het gros van mijn dieet bestaat uit groentes dus alle aanbiedingen met producten uit het seizoen belanden ook in grote getalen in mijn winkelwagen!

En jij?
Mag jij alle glutenvrije producten eten? En sla je groots in als de supers er mee lopen te stunten? Laat hieronder van je horen, #vindikleuk! Lees ook meer op onderstaande blogs!
homeofcomfort
glutenvrijemama.nl
deglutenvrijeman.nl
ikbenglutenvrij.nl
pinkpequena.nl
mamaenemily
storiesofacoeliac.nl
doemijglutenvrij.nl
glutenvrijhoorterbij.nl
glutenvrijkind


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

@jolijnberghuis