Zelfgemaakte Tikka Masala

2016-01-15

No more images found for this recipe!

    Deze heerlijke Indiase Tikka Masala met je in een handomdraai! Lekker kruidig en niet pittig (maar gooi er gerust wat rode peper door!) Ga je vanavond nog naar de kroeg en wil je liever niemand spreken, gooi er nog een extra teentje knoflook door! Dit is in ieder geval hoe wij (ook mijn zoontje!) hem lekker vinden:

    Voor ca 4-6 personen:

    • 15 g verse koriander, blad en steel
    • 1 teen knoflook
    • 1 “duim” verse gemberwortel, geschild
    • 3 el kokosolie, gesmolten
    • 1 klein blikje tomatenpuree
    • 3 el olie naar keuze (maar geen extra vierge)
    • 1 el paprikapoeder
    • 1 el garam masala
    • 1 el kokosbloesemsuiker*
    • 2 tl gemalen peper
    • 2 tl korianderzaad
    • 2 tl kurkuma
    • 1 tl komijnzaad
    • 1/2 tl cayennepeper
    • 1 tl zout

    Zo, das best een lijst hè? Voor je afhaakt: er is echt geen man over boord als je niet alle ingrediënten hebt. Daarentegen maakt juist de combinatie van alles wel het gerecht heerlijk kruidig. Als je een Turkse groenteman bij je in de buurt hebt, zal je ook zien dat alles gemakkelijk en voordelig te verkrijgen is. Wij betalen € 1.50 per specerij en doen echt eeuwen met een doosje. In het begin wel even een investering maar des te leuker om eens wat vaker te experimenteren met “exotische” gerechten toch?  En fijn dat je weet wat je eet en niet vol onnodige suikers, e-nummers etc zit.

    Hoe je het maakt, is een stuk makkelijker dan alle ingrediënten uit je hoofd leren: maal eerst alle harde ingrediënten in de keukenmachine en voeg daarna de losse specerijen en kokosolie toe. Easy peasy! Je kan de mix ongeveer een week goed houden in je koelkast.

    De Tikka Masala is heel lekker met bijvoorbeeld pompoen, wortel, rode paprika, tomaat etc. Verwarm wat kokosolie in de wok en bak je groente. Wil je het met kip eten, begin dan eerst met je vlees (biologische kippendijen zijn erg geschikt). Voeg een blikje kokosmelk toe en de Tikka Masala pasta. Laat nog ca 15-20 min zachtjes pruttelen en serveer met een zelfgemaakte glutenvrije naanbrood of rijst en verse koriander.
    Mocht je wat overhouden, maak dan de volgende dag een lekkere wrap van losgeklopt ei (ik doe er vaak nog een tl groene curry door voor een spicy omelet) en vul het met de overgebleven groente en garneer met nog wat verse koriander. Hemels!

    * Over de kokosbloesemsuiker: Voorop gesteld dat suiker, suiker blijft is, kokosbloesemsuiker je beste keuze. Het wordt gewonnen uit de bloesem van de kokosboom en wordt onbewerkt gegeten. Doordat deze niet verhit wordt blijven meer voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium, zink, kalium en diverse B-vitamines bewaard. Het heeft een lagere GI waardoor het minder invloed heeft op bloedsuikerspiegelschommelingen (hello sugar rush!). Dat is beter voor je algehele gezondheid en hiermee een betere keus dan iedere andere suiker of zoetstof. Maar, het blijft suiker 😉

     

     

    Print Friendly

    Comment (1)

      Geef een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

      Related Recipes:
      • alt= "vegetarische glutenvrije recepten"

        Glutenvrij en vegetarisch: alle recepten op een rij!

      • ovenschotel-zoete-aardappel

        Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en spekjes

      • pizzabites

        Makkelijk en gezond recept: pizzabites

      • mac-and-cheese

        Gezonde variant op de Mac ’n Cheese!

      • aspergesoep

        De makkelijkste en lekkerste aspergesoep ooit!