Zelfgemaakte glutenvrije granola

2015-12-02

No more images found for this recipe!

    Zelfgemaakte granola: een makkelijker recept is er niet! En fijn dat je weet wat je eet! Enige risico is dat je hem net uit de oven zo lekker vind dat ie al op is voor het ontbijt! Dit gebeurde mij de eerste keer dus voortaan maak ik onderstaande portie maar dubbel…

    Wat is nu het verschil tussen muesli, cruesli en granola?

    • Muesli heeft altijd granen als basis zoals spelt, haver, tarwe, gerst of rogge. Vaak worden er smaakmakers zoals gedroogd fruit, noten of bijvoorbeeld kokos en chocolade aan toegevoegd. Niet geschikt voor mensen met coeliakie dus.
    • Cruesli is “krokante” muesli. Door het toevoegen van suikers worden de granen knapperig gebakken. Vaak zijn het ook meer “hompen” dan de losse ongebakken muesli mix.
    • Granola is vergelijkbaar met cruesli: ook krokant gebakken maar heeft vaak als basis havermoutvlokken. Hier zie je veel glutenvrije varianten van in de supermarkt die wel geschikt zijn voor mensen met een strikt glutenvrij dieet (blijf wel altijd de verpakkingen goed lezen!).
      Granola wordt altijd vergezeld door noten en zaden, olie en/of honing en dan geroosterd in de oven.

    Hoe maak je zelf gemakkelijk een gezonde granola?

    Eigenlijk mag je dit bijna geen recept noemen; het is letterlijk zo simpel als alle ingrediënten bij elkaar gooien en dan afbakken in je oven. Het leuke van zelf maken is dat je zelf controle hebt op de verhoudingen van alle noten, zaden en havermout. Het zoeten van de granola, wat nodig is om het krokant te krijgen, doe ik zelf graag met natuurlijke suikers uit acaciahoning en appelsap zonder toegevoegde suikers. Meer over verschillende soorten suikers kan je hier teruglezen!

    Ingrediënten voor 1 grote pot zelfgemaakte glutenvrije granola:

    • 100 gram glutenvrije havermoutvlokken*
    • 60 gram amandelen
    • 60 gram hazelnoten
    • 60 gram pompoenpitten
    • 50 gram rozijnen
    • 1 tl kaneel
    • snuf zout
    • 3 el acaciahoning
    • 40 ml appelsap (zonder toegevoegde suikers!)
    • 40 ml gesmolten kokosolie

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven op 175 graden hete lucht
    2. Meng alle droge ingrediënten behalve de rozijnen in een kom en roer later de natte ingrediënten erdoor. Het mengsel is nu een beetje “kleverig”
    3. Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier en bak voor 10 min.
    4. Strooi nu de rozijnen erover en bak nog ca 5 minuten totdat alles mooi krokant is. Let op, dit kan per oven verschillen dus verleng gerust de baktijd met enkele minuten totdat het goed gedroogd is! De rozijnen blijven nog wat zachter.
    5. Als de granola goed is afgekoeld kan je het in een luchtdichte bak bewaren.

    Erg lekker als ontbijt met vers fruit, door je yoghurt of stiekem los uit het handje!

    * Volg je een Paleo dieet, laat dan de havermout achterwege. Heb je een strikt glutenvrij dieet? Zorg dan dat je altijd gecertificeerde glutenvrije haver koop, andere varianten (ook de biologische) zijn altijd besmet met gluten.

     

    Print Friendly

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Related Recipes:
    • alt= "glutenvrije pannenkoek"

      Baktip: Zo bak je de beste glutenvrije pannenkoeken!

    • chocoladeijs

      Hoe maak je gezonde ijsjes?

    • mac-and-cheese

      Gezonde variant op de Mac ’n Cheese!

    • 13129258_1563240497306487_1565542077_n

      Al mijn favorieten Paleo recepten op rij!

    • bosbessen-pannenkoeken

      Super lekkere blauwe bessen pannenkoeken