Woensdag gehaktdag: tijd voor gehaktballen!

2016-11-01

No more images found for this recipe!

  Volgens Oud Hollandse gewoontes is het op woensdag gehaktdag. Op vrijdag is het visdag en maandag is het wasdag. Anno 2016 wassen we wanneer we willen en eten we gewoon waar we op dat moment zin in hebben. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

  Woensdag, Gehaktdag

  Van oudsher begon de slager zijn werkweek altijd met het slachten van de dieren. De volgende dag werden alle karkassen “uitgebeend” en werden er verschillende stukken vlees van gesneden. Zo lagen er wekelijks verse riblappen, karbonades en speklappen in de vitrine. Maar, er zit aardig wat vlees aan een rund of varken en het was zonde om alles wat overbleef weg te gooien. Zie hier het ontstaan van gehakt: al het restvlees en de minder “lekkere” delen belanden in de gehaktmolen en sierde op woensdag de etage als gehakt.

  Klinkt niet echt heel lekker als je er over nadenkt…

  We weten allemaal dat ons vlees ooit heeft geleefd en toch als je er te lang bij stil staat wordt het een stuk minder aantrekkelijk dan die fijne kant-en-klaar gebraden gehaktbal op je bord. Zo merkte ook de Nederlandse Slagersbond en bedacht mooie reclamestunt om de verkoop van vlees te stimuleren! In 1949 werd een prijsvraag uitgeschreven en je raad het: de term Woensdag, Gehaktdag ging er met de prijs van maar liefst fl 25,- vandoor!
  In de jaren ’60 hebben de slimme mensen van de reclamewereld de leus weer opnieuw leven in geblazen om nooit meer te doen verdwijnen.

  Best grappig hoe dit soort dingen ontstaan toch? Inmiddels hebben we met dank aan social media nieuwe “vaste prikken”. Zo is er op maandag de #MeatlessMonday en blikken we op dinsdag en donderdag terug met de #TBT.

  Tijd voor een recept! Want hoe maak je een lekkere gehaktbal zonder gluten? Er bestaat glutenvrij paneermeel maar dit recept hebben wij zo puur mogelijk gehouden:

  Ingrediënten voor ruim 10 gehaktballen (of meerdere kleine!)

  • 1 kg biologisch half om half gehakt (rund kan ook maar is wat droger)
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 1 blik tomatenpuree van 140 g
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • peper en zout
  • Ghee (geklaarde roomboter)

  Bereiding:

  1. Zet een grote mengkom en een bord klaar.
  2. Snipper de ui fijn.
  3. Voeg alle ingrediënten samen in een grote mengkom en kneed door tot het goed gemengd is en een egaal geheel is geworden.
  4. Maak nu ca 10 grote gehaktballen of meerdere kleintjes
  5. Verhit in een grote pan wat ghee of roomboter. Bak de gehaktballen rondom aan. Gezien de grote hoeveelheid doe ik dit altijd in tweeën. Je kan er voor kiezen om de gehaktballen op laag vuur met eventueel nog wat extra vocht / vet te laten garen, ook kan je ze in de oven op 175 graden hete lucht in ca 15 min. verder laten garen.

  Tip: varieer gerust met overige kruiden en specerijen! Maak je kleine gehaktballen? Vries er dan lekker nog een aantal in voor op een doordeweekse dag als snack of lekker broodbeleg.

  Wel gehakt in huis maar geen zin in gehaktballen? Probeer eens deze aubergine ovenschotel, het pittige Thais gehakt of deze snelle chili con carne zonder zakjes!

  Print Friendly
  Related Recipes:
  • alt= "vegetarische glutenvrije recepten"

   Glutenvrij en vegetarisch: alle recepten op een rij!

  • alt= "glutenvrije pannenkoek"

   Baktip: Zo bak je de beste glutenvrije pannenkoeken!

  • ovenschotel-zoete-aardappel

   Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en spekjes

  • panna-cotta-met-rabarber

   Seizoenstoetje: pannacotta met rabarber

  • pizzabites

   Makkelijk en gezond recept: pizzabites