Waldorfsalade met appel, kip en witlof

2017-01-18

No more images found for this recipe!

    Het Waldorf Astoria hotel in New York is een van de vele dingen die nog op mijn bucketlist staan om ooit eens te bezoeken. Niet alleen lijkt het mij enorm gaaf om naar New York te gaan en daar eens een paar dagen heerlijk onbekommerd rond te slenteren, ook vanwege de geschiedenis van de enige echte Waldorf salade..

    Wat is een Waldorf salade?

    Op de Hotelschool leerde we deze heerlijke salade maken en geschiedenis erachter. Elk gerecht is ooit door iemand verzonnen en opgeschreven. In sommige gevallen zelfs om de boeken in te gaan als tijdloze klassieker. In 1893 werd deze voor het eerst geserveerd in het Waldorf Astoria hotel (vandaar ook de naam). Het originele recept bestaat uit selderij, appel, walnoten, rozijnen met een dressing van mayonaise en citroensap. Tegenwoordig zie je er vele variaties van voorbij komen! Zo ook deze..

    Maaltijdsalade a la Waldorf

    Los van mijn dieet ben ik ook altijd zo eigenwijs overal mijn eigen draai aan te geven. Zo bestaat de basis van mijn salade dit keer niet uit selderij maar uit witlof, gebruikte ik een dressing met kokosyoghurt en “verrijkte” ik de salade met wat lijnzaad voor je dagelijkse portie vezels / omega 3 vetten. De kip was een kliekje van de vorige avond, je kan hiervoor ook bijv. een gerookte kipfilet gebruiken of het achterwege laten bij een vegetarisch dieet.

    Ingrediënten voor 2 personen:

    • 4 stronken verse witlof (ongekookt)
    • 1 appel
    • 1 (gerookte) kipfilet
    • 3 el rozijnen
    • 3 el kokosyoghurt (of gewoon 1 kleine portieverpakking)
    • 1 el (zelfgemaakte) mayonaise
    • 2 el lijnzaad
    • flinke hand walnoten

    Bereiding:

    1. Halveer de witlofstronken en snijd de harde, bittere kern eruit. Snijd de witlof vervolgens in dunne ringen en was onder de koude kraan in een vergiet goed schoon. Laat uitlekken.
    2. Was en snijd de appel in kleine blokjes.
    3. Snijd de kip fijn
    4. Maak in een grote kom de dressing met de kokosyoghurt en mayonaise. De kokosyoghurt heeft al een lekker zuurtje waardoor ik het zelf niet nodig vind nog extra citroensap toe te voegen..
    5. Voeg alle ingrediënten nu in de grote kom bij elkaar en roer goed door.
    6. Serveer met je mooiste glimlach op twee borden en waan jezelf even in New York. Enjoy!

    Ben je net als ik fan van salades? Kijk dan zeker ook even bij deze lekkere surf and turf salade, deze Oosterse salade met zalm of de vegetarische caprese salade met buffelmozzerella!

    Print Friendly

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Related Recipes:
    • ovenschotel-zoete-aardappel

      Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en spekjes

    • pizzabites

      Makkelijk en gezond recept: pizzabites

    • chocoladeijs

      Hoe maak je gezonde ijsjes?

    • mac-and-cheese

      Gezonde variant op de Mac ’n Cheese!

    • bosbessen-pannenkoeken

      Super lekkere blauwe bessen pannenkoeken