Vegan Speculaastaart

2015-09-26

No more images found for this recipe!

    De R zit weer in de maand dus dat betekend bij mij altijd onweerstaanbare trek in speculaas. Deze taart / cake kan je zonder enig schuldgevoel eten want hij is gluten, lactose en geraffineerde suikervrij!

    Wat betekend vegan?

    Eet je volgens een vegan lifestyle dan eet en gebruik je geen dierlijke producten. Waar vegetariërs vaak nog wel zuivel of eieren nuttigen en bijvoorbeeld leren schoenen dragen, is dit voor veganisten uitgesloten. Zelf ben ik meer een “flexitatiër” om even in hipstertaal te spreken: liever minder vlees maar op de dagen dat we het wel eten kiezen we graag bewust ons stukje vlees. Waarvan we weten dat het goed geleefd heeft, in de natuur en zonder onnodige toevoegingen zit (je kan hier meer over lezen op de site van de Woeste grond).
    Qua zuivel mag ik zelf vanwege mijn lactose intolerantie niet. Dit recept is in ieder geval helemaal plantaardig en eigenlijk lekker voor iedereen die zin heeft in een (h)eerlijk stukje taart!

    Ingrediënten voor deze lekkere speculaastaart:

    • 200 gr rijstmeel (100 gr amandelmeel / 100 gr rijstmeel kan ook)
    • 50 ml plantaardige melk naar keuze
    • 5 medjouldadels
    • 1 rijpe banaan
    • 125 gr kokosolie
    • 1,5 el wijnsteenbakpoeder
    • 2 el acacia honing (agavesiroop kan ook)
    • 1 el kaneel
    • 2 el speculaaskruiden
    • Snufje zout
    • Pecannoten ter decoratie (of andere noten naar keuze!)
    • Kokosolie om in te vetten

    Bereiding:

    1. Vet een middelgrote springvorm om brownievorm in met wat kokosolie
    2. Meng alle ingrediënten met een blender of staafmixer tot een compact deeg en doe in een ingevette springvorm.
    3. Maak het deeg met je handen of een lepel ca 1 – 1,5 cm dik en garneer met de noten naar keuze.
    4. Bak af op 160 graden voor ca 30-35 min.
      Net uit de oven is ie het lekkerste!

    P.s. Op zoek naar meer tips hoe je zuivel kan vervangen of eieren? Je leest het op onze allergenpagina’s!

     

     

     

     

    Print Friendly

    Comments (2)

    1. posted by Melissa on oktober 16, 2016

      Is het ook mogelijk om de amandel/rijstmelk te vervangen door kokosmelk? Niet die uit pak, maar die uit blikjes van biologische winkel? I.v.m allergien, en weet je of ik dit met meerdere van je recepten kan vervangen? Dankjewel x

      • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on oktober 16, 2016

        Ha Melissa,

        Ja over het algemeen kan je dit gewoon 1 op 1 vervangen, het zou wel kunnen dat de smaak hiermee iets veranderd. Zelf gebruik ik graag Aroy-D kokosmelk, te koop bij toko en o.a. AH aangezien deze geen onnodige toevoegingen heeft, het bestaat puur uit kokos en water.
        Als je twijfelt over een recept qua vervanging mag je altijd een mailtje sturen naar info@hetmeisjemetdevoedselallergie.nl!

        Groet, Monique

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Related Recipes:
    • alt= "glutenvrije pannenkoek"

      Baktip: Zo bak je de beste glutenvrije pannenkoeken!

    • mac-and-cheese

      Gezonde variant op de Mac ’n Cheese!

    • bosbessen-pannenkoeken

      Super lekkere blauwe bessen pannenkoeken

    • paastaart

      Last minute Paastaart (makkelijk recept!)

    • ei-bakjes

      Feestelijke ham ei bakjes uit de oven