Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en spekjes

2017-06-13

No more images found for this recipe!

    Er zijn een hoop gerechten waarvan ik altijd blij word als er iets overblijft. Deze voedzame ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en spekjes is namelijk ook erg lekker als lunch! Wat zeg ik, ook als ontbijt doet ie het prima.. En hij is ook nog eens makkelijk te maken. Ik zal je vertellen hoe!

    Waarom zoete aardappel?

    Wanneer je Paleo eet, vervang je de “witte aardappelen” voor de exotische zoete aardappel. Waarom? Als je kijkt naar het aantal suikers in gewone aardappelen, dan zie je dat deze een hogere “glycemische index” hebben dan die van zoete aardappels. In Jip en Janneke taal: gewone aardappels zijn koolhydraat rijker en hebben een groter effect op je bloedsuiker spiegel.

    Nu ben ik zelf geen voedingsdeskundige en heb ik totaal geen moeite met een lekkere pieper op zijn tijd. Wel heb ik gemerkt dat deze ovenschotel mijn langduriger voed en verzadigd. Wellicht ook voor jou eens het proberen waard!

    Twee soorten zoete aardappel

    Meestal koop ik mijn zoete aardappels bij de Albert Heijn. Deze heeft twee varianten: een voorverpakte zak met de oranje variant en de losse zoete aardappels met een paarse schil. Deze is van binnen wit en stiekem mijn favoriet. Hij is wat minder zoet van smaak en minder melig van structuur. Erg lekker ook voor vers gesneden frietjes uit de oven of als gebakken aardappelen! Op naar het recept nu:

    Ingrediënten voor ovenschotel voor 3-4 personen:

    • 500 g zoete aardappel
    • 250 g magere spekblokjes
    • 250 g verse spinazie
    • 6-8 eieren
    • Peper naar smaak
    • kokosolie of ghee om in te bakken

    Bereidingswijze:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
    2. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van precies 1 bij 1 centimeter (grapje..).
    3. Verhit op middelhoog vuur een pan met wat kokosolie of ghee. Voeg de spinazie toe in kleine porties.
    4. Bak de spinazie tot dat deze helemaal geslonken is en laat vervolgens uitlekken in een vergiet.
    5. Maak de pan droog en bak nu de spekjes met de zoete aardappel blokjes in ca 4-5 minuten.
    6. Haal de pan van het vuur, voeg de spinazie weer toe en breek de 6 eieren erin. Breng op smaak met wat peper (de spekblokjes maken het al zout genoeg!) en roer goed door. Wanneer het mengsel nog te droog is, kan je nog 1 of 2 eitjes extra toevoegen.
    7. Bak de ovenschotel nu nog ca 15-20 minuten gaar.

    De ovenschotel blijft in de koelkast ca 2 dagen goed en is ook geschikt om in te vriezen!

    Heb je nog wat zoete aardappels over? Kijk dan zeker ook even bij dit recept voor frisse stamppot of deze te lekkere chocolade brownies!

    Print Friendly

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Related Recipes:
    • alt= "vegetarische glutenvrije recepten"

      Glutenvrij en vegetarisch: alle recepten op een rij!

    • pizzabites

      Makkelijk en gezond recept: pizzabites

    • chocoladeijs

      Hoe maak je gezonde ijsjes?

    • mac-and-cheese

      Gezonde variant op de Mac ’n Cheese!

    • aspergesoep

      De makkelijkste en lekkerste aspergesoep ooit!