Kruidige (non bake) speculaasballen

2016-11-15

No more images found for this recipe!

    Het is weer de 15e van de maand: tijd voor het leukste en lekkerste bloggerscollectief van Nederland! Vandaag zetten alle glutenvrije smulpapen voor #wijbloggenglutenvrij de beste tips en recepten voor Sinterklaas op een rij!

    Glutenvrije Sinterklaas

    Zelf heb ik helaas weinig tips voor alle kleine glutenvrije superhelden onder ons, behalve een aantal lekkere recepten die ik met jullie kan delen. (Kijk zeker even op de andere blogs onderaan deze pagina voor meer tips!!)

    Heb je een glutenvrij dieet of heeft je kindje dit, dan is het altijd oppassen geblazen. Nu geloof ik dat lekker en gevarieerd eten (en snoepen!) voor iedereen haalbaar moet zijn. Gelukkig zijn er anno 2016 een hoop kant en klaar Sinterklaas producten te vinden. Aangezien ik zelf naast coeliakie nog meerdere voedselallergiën heb + een lactose intolerantie moet ik alsnog zelf de keuken in duiken. Nu ben ik hier graag te vinden maar ben wel weer zo’n luiwammes dat ik er nu ook weer niet uren in wil staan! Tijd voor een makkelijk en snel recept dus!

    Ingrediënten voor ca 20 kruidige speculaasballen

    • 150 ongebrande cashewnoten, minstens 4 uur geweekt in water
    • 4 el gesmolten kokosolie
    • 1 el speculaaskruiden
    • 50 g gesmolten pure chocolade
    • optioneel: cacao
    • Extra nodig: keukenmachine of blender, bakpapier

    Bereiding:

    1. Zorg als eerste dan de cashewnoten echt goed geweekt zijn, zo worden ze extra romig. Zelf heb ik ze de avond van te voren in een bakje water gezet, langer weken kan namelijk geen kwaad, 4 uur is wel echt de ondergrens daarentegen..
    2. Giet de cashewnoten af en spoel nog even af onder de kraan.
    3. Maal de cashewnoten in de keukenmachine helemaal romig.
    4. Smelt 4 el kokosolie en voeg toe aan de cashewnoten. Voeg ook de speculaaskruiden toe.
    5. Smelt 50 g pure chocolade au bain marie. Voeg de cashewnotencreme hieraan toe en roer goed door.
    6. Zet even een half uur in de koelkast om wat uit te harden.
    7. Leg een vel bakpapier klaar en draai nu ca 20 kleine speculaasballen. Als je het lekker vind kan je ze nu nog even door de cacao rollen. Laat verder uitharden en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Je houdt de ballen zeker een week goed, mits je er vanaf kan blijven!

    Zin in nog meer makkelijke Sinterklaas recepten? Lees zeker dit recept voor een vegan speculaastaart en kijk vooral ook even op onderstaande sites!

    Print Friendly

    Comments (3)

    1. posted by Rianne on november 20, 2016

      Wat een leuk recept! En supermakkelijk ook. Die ga ik deze Sinterklaasperiode ook maar eens proberen 🙂

      • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on november 22, 2016

        Hihi, ja ik ben nogal een luie chef! Hoop dat het je mag smaken, liefs

    2. posted by maartje on mei 23, 2017

      Oh…heerlijk!!!! Bedankt voor het idee!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Related Recipes:
    • alt= "glutenvrije pannenkoek"

      Baktip: Zo bak je de beste glutenvrije pannenkoeken!

    • ovenschotel-zoete-aardappel

      Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en spekjes

    • pizzabites

      Makkelijk en gezond recept: pizzabites

    • chocoladeijs

      Hoe maak je gezonde ijsjes?

    • mac-and-cheese

      Gezonde variant op de Mac ’n Cheese!