Glutenvrije bosvruchtentaart

2016-05-01

No more images found for this recipe!

  • Servings : 8-10
  • Prep Time : 25m
  • Cook Time : 15m
  • Ready In : 4m

Ik zat laatst te denken: dat lekkere recept van die lactosevrije bosvruchten bavarois, dat moet toch ook in een lekkere taart kunnen? Zoals een ouderwetse kwarktaart van een-niet-nader-te-noemen-merk, maar dan veel gezonder? Met alleen maar voedingsstoffen waar je lichaam blij van wordt? Die niet alleen je buik vullen maar je ook echt voeden?

Laten we een bosvruchtentaart maken!

Wij doken de keuken in en kwamen met deze heerlijke taart (het zij een aantal uur later) de keuken weer uit! Het is even een werkje en je moet een paar uur wachten tot de bavarois laag is opgestijfd maar daarna… Uhm daarna is ie waarschijnlijk weer op voor je het weet! De taart heeft een lekkere dikke, knapperige bodem en een romige vulling die smelt op je tong. Je maakt de taart zo:

Ingrediënten voor een taart van ca 18 cm doorsnede / 8-10 stukjes:

  • 90 g amandelmeel
  • 60 g havermout (let op het glutenvrije logo!)
  • 60 g boekweitmeel
  • 6 medjooldadels
  • 3 el maanzaad
  • 4 el kokosolie (gesmolten)
  • 2 el warm water
  • evt. theelepel kaneel
  • snuf zout

Voor de bavarois laag:

  • 1 doosje diepvries bosvruchten a 250 g (ander fruit naar keuze kan ook!)
  • 1 bak kokosyoghurt a 400 ml (andere yoghurt / kwark naar keuze kan ook)
  • 4 blaadjes gelatine (agar agar voor een vegan variant)
  • 2 tl verse vanille poeder (die zwarte)

extra:

  • springvorm van 18 cm
  • bakpapier
  • staafmixer
  • kokosolie om in te vetten
  • garnering naar keuze: wij gebruikte slechts wat kokosrasp. Vers fruit, noten etc. staat ook erg feestelijk!

Bereiding:

  1. Begin met het maken van de bodem: *verwarm je oven voor op 175 graden hete lucht*
  2. Meng eerst alle droge ingrediënten in een kom en roer door.
  3. Voeg de dadels toe en kneed fijn. Gebruik je andere dadels dan de medjool? Laat deze dan eerst even wellen in warm water.
  4. Voeg vervolgens de kokosolie in beetjes toe en kneed tot een plakkend deeg. Als het nog niet genoeg plakt, voeg dan 1 à 2 el warm water toe. Het blijft een beetje stug deeg maar dit komt goed, echt waar!
  5. Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier, zet de ring erop en knip het overtollige papier weg.
  6. Vet nu de randen in met wat kokosolie.
  7. Verdeel het deeg in tweeën: gebruik de helft voor de bodem en maak met je vingers of een natte lepel een laag van ca 0,5 cm. Gebruik de andere helft van het deeg voor de opstaande rand, ook weer ca 0,5 cm.
  8. Bak nu in 12-15 min gaar op 175 graden. Hou het wel goed in de gaten, het kan per oven namelijk verschillen!

Ga nu verder met de bavaroislaag:

  1. Week als eerste 4 blaadjes gelatine in koud water. (Agar Agar is een vegan variant op basis van algen, volg hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking)
  2. Zorg dat het fruit naar keuze is ontdooit en uitgelekt. Pureer met een staafmixer het fruit samen met de kokosyoghurt en verse vanille tot een egale mousse.
  3. Zet een pan op laag vuur met een klein beetje water (ca 2-3 el) en verwarm dit.
  4. Knijp de gelatine blaadjes uit en los dit al roerend met een garde op in het warme water.
  5. Voeg dit toe aan de bavarois mousse en zet het even koud in de koelkast

Zo maak je de taart af:

  1. Als de bodem klaar is (lees: goudbruin van kleur) koel deze dan zo snel mogelijk af. Dit werkt het best door het op bijv. wat koelelementen te zetten of even kort in je vriezer te plaatsen.
  2. Als het is afgekoeld kan de mousse erbij en moet het ca 3-4 uur opstijven in de koelkast.
  3. Garneer vlak voor het serveren met geraspte kokos, vers fruit, noten etc etc. En dan: eindelijk smullen maar!
Print Friendly

Comments (2)

  1. posted by Tamara meester on mei 3, 2016

    Deze was echt heerlijk…

    • posted by Redactie on mei 4, 2016

      Ha Tamara,
      Wat leuk te horen! Heb je hem precies zo gemaakt of met ander fruit?
      Liefs, Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Related Recipes:
  • alt= "glutenvrije pannenkoek"

    Baktip: Zo bak je de beste glutenvrije pannenkoeken!

  • mac-and-cheese

    Gezonde variant op de Mac ’n Cheese!

  • bosbessen-pannenkoeken

    Super lekkere blauwe bessen pannenkoeken

  • paastaart

    Last minute Paastaart (makkelijk recept!)

  • ei-bakjes

    Feestelijke ham ei bakjes uit de oven