Glutenvrij roggebrood van noten en zaden

2016-10-25

No more images found for this recipe!

  • Servings : 20
  • Prep Time : 5m
  • Cook Time : 60m

Roggebrood: de een eet het bij een flink kom snert, de andere eet het graag met een flink laag boter en gestampte muisjes. En ik? Ik eet het al jaren niet meer. Want zowel het roggebrood als de gestampte muisjes bevatten gluten. Toch wilde ik wel weer eens deze smaak en vooral ook het “mondgevoel” van dit oer Hollandse brood ervaren!

Glutenvrije rogge bestaat toch helemaal niet?

Sommige dingen zijn simpelweg niet glutenvrij te maken. Er bestaan een hoop producten die “glutenvrij” gemaakt zijn waardoor ze onder de norm zijn. Met rogge gaat die vlag helaas niet op. Wel kan je met wat experimenteren in de keuken zelf een variant maken die er qua smaak en mondgevoel heel dicht in de buurt komt! En gebruik ze zwarte sesamzaad (je vindt deze in de toko) dan krijgt ie ook nog eens die mooie donkere kleur. Uiteraard kan je ook gewoon sesamzaad gebruiken, dit maakt voor de smaak niet uit.

Alvast een tip: snijd het brood als het is afgekoeld in dunne plakjes en vries ook een aantal porties in. Ideaal als gezonde toevoeging in de lunchtrommel of voor op de drukke doordeweekse ochtenden! En erg lekker met een plak kaas (mijn favo combi!).

Ingrediënten voor ca 20 plakjes roggebrood:

  • 100 g gemengde noten (bijv. amandel, paranoot, walnoot)
  • 100 g lijnzaad
  • 100g zonnebloempitten
  • 100g pompoenpitten
  • 50 g hennepzaad
  • 50g (zwart) sesamzaad
  • 5 eieren
  • 100 ml kokosolie
  • Flinke snuf zout

Bereiding:

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 160 graden hete lucht
  2. Smelt de kokosolie, je hebt ongeveer 3 – 4 eetlepels nodig.
  3. Gebruik je een cakeblik, bekleed deze dan vast met bakpapier. Zelf gebruik ik altijd een siliconen cakevorm, deze hoeft niet extra ingevet of bekleed te worden (en is de investering dubbel en dwars waard!)
  4. Weeg alle ingrediënten af en voeg samen in een kom, meng goed door elkaar. Als je iets minder van het ene ingrediënt hebt, kan je een beetje extra van de andere pakken; de verhouding neemt niet zo nauw.
  5. Giet het broodmengsel in de cakevorm en bak het in circa 60 minuten goudbruin en gaar.
  6. Laat het roggebrood minimaal 30 minuten afkoelen en snijd het dan in ongeveer 20 dunne plakken van 4-5 mm dik.
  7. Maak een aantal pakketjes verpakt in aluminium folie, vries in wat je later wilt eten en bewaar de rest in de koelkast. Je houdt het zeker een dag of 3 – 4 goed. Erg lekker met oude kaas of bij een warme kom pompoensoep met wortel en gember!
Print Friendly

Comments (6)

  1. posted by Celine on oktober 25, 2016

    Zou het brood ook lukken met enkel de eidooiers ? Ik mag namelijk geen eiwit

    Of een andere eivervanger ?

    • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on oktober 25, 2016

      Ha Celine,

      Ik ben bang dat de hele eieren redelijk essentieel zijn in dit recept. Vaak kan je wel ei vervangen door per ei 1 el chiazaad te mengen met 100 ml water en dit 15 min te laten weken. Wie weet kan je 3 eiwitten gebruiken en hier 3 el chiazaad in laten weken? Ben erg benieuwd of dat lukt, laat je het weten als je het gaat proberen?

      Groet, Monique

  2. posted by Mirjam on oktober 26, 2016

    Ik mis roggebrood!
    Ik ga dit recept zeker eens proberen binnenkort.

    • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on oktober 27, 2016

      Leuk, ik ben benieuwd hoe je hem vind! Hier was het echt een feestje om weer eens ergens echt je tanden in te kunnen zetten.
      Liefs, Monique

  3. posted by Annika on juli 30, 2018

    Hoi Monique,

    De noten gaan er ‘heel’ in en hoeven niet gehakt te worden?
    Het lijkt me erg lekker!

    • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on juli 30, 2018

      Ha Annika,

      de noten gaan er gewoon in zijn geheel in (ik ben een beetje luie kok…) maar in stukjes kan natuurlijk ook. Ik ben benieuwd hoe je het brood vind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Related Recipes:
  • alt= "glutenvrije pannenkoek"

    Baktip: Zo bak je de beste glutenvrije pannenkoeken!

  • ovenschotel-zoete-aardappel

    Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en spekjes

  • panna-cotta-met-rabarber

    Seizoenstoetje: pannacotta met rabarber

  • pizzabites

    Makkelijk en gezond recept: pizzabites

  • chocoladeijs

    Hoe maak je gezonde ijsjes?