Gezonde stoofperen

2017-01-04

No more images found for this recipe!

    Ben jij net als ik gek op stoofperen maar niet op alle suiker? Met dit recept zit je helemaal goed! Die lekkere volle en kruidige smaak zonder dat je je schuldig hoeft te voelen. Dat wil je nu natuurlijk gelijk maken! Zo doe je dat:

    Ingrediënten voor 1 heerlijke pan vol gezonde stoofperen:

    • 1,5 kg Gieser Wilderman peren (deze zijn nl. al wat zoeter..)
    • 3 Medjoul dadels
    • 1 a 2 kaneelstokjes
    • ca 2 dl bessensap of diksap (let er op dat het alleen fruitsuikers bevat!)
    • 6 kardamon peulen
    • Stuk verse gember van ca 1×1 cm
    • Naar wens: sinaasappel of citroenschil. Dit geeft iets meer spice aan de peren. Ook lekker voor een meer kruidig effect: 4 – 6 kruidnagels.

    Bereiding:

    1. Schil de peren en snijd ze desgewenst in stukjes. Je kan ze ook heel laten zoals op de foto voor een extra feestelijk effect!
    2. Ontpit de dadels, schil en snijd de gember. Voeg nu alles samen in een pan en zet op laag vuur op. Vul aan met water en houd dit in de gaten dat het niet droogstaat. Houd je de peren heel? Zet ze dan rechtop en leg ze op het laatst voorzichtig op hun kant zodat ook de bovenkant gaar wordt en mooi rood kleurt.
    3. Afhankelijke van de grootte van de peren zijn ze met ca 30 – 40 minuten gaar, langer laten stoven op laag vuur kan uiteraard ook!
    4. Als je het lekker vind kan je na afloop nog het kookvocht inbinden als saus. Haal hiervoor de stoofperen en alle losse kruiden / dadels uit het kookvocht en bindt de saus met bijvoorbeeld boekweit, glutenvrije bloem of als je tegen mais kan met maïzena / allesbinder.
    5. Serveer de stoofperen warm of koud als heerlijk bijgerecht of als dessert (technisch gezien zijn stoofperen nl. geen vervanging voor groente)

    Nog een laatste variatie tip: Wil je het minder kruidig? Maak het dan met steranijs ipv kruidnagels en voeg een vanillestokje toe. Nog minder kruidig of niet alles in huis? Alleen een flesje bessensap met twee kaneelstokjes en wat anijs of kardemonpeulen is ook heerlijk!

    Hou je van kruidige lekkernijen? Probeer dan ook eens deze pompoentaart!

    Print Friendly

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Related Recipes:
    • alt= "glutenvrije pannenkoek"

      Baktip: Zo bak je de beste glutenvrije pannenkoeken!

    • panna-cotta-met-rabarber

      Seizoenstoetje: pannacotta met rabarber

    • chocoladeijs

      Hoe maak je gezonde ijsjes?

    • aspergesoep

      De makkelijkste en lekkerste aspergesoep ooit!

    • de-lekkerste-paasrecepten

      De lekkerste Paasrecepten op een rij