Hoe maak je gezonde ijsjes?

2017-06-01

No more images found for this recipe!

    Mama, mag ik een ijsje? Toe nou….

    Hoe lief mijn kleine man ook kijkt, ik vertik het eigenlijk om elke keer maar weer naar de dure ijsjeswinkel te gaan of mijn vriezer vol te stouwen met de ongezonde varianten uit de supermarkt. Natuurlijk, afentoe een ijsje moet het kunnen maar met dit mooie weer, lust je elke dag wel een ijsje toch?

    Hoe maak je gezonde ijsjes?

    Ter inspiratie deel ik vandaag 3 van onze favoriete, gezonde ijsjes recepten met jullie. De hoorntjes zijn glutenvrij (o.a. te bestellen bij glutenvrijemarkt.com) vanwege mijn coeliakie. Heb je hier geen last van (lucky you..) dan kan je ook gewone “lege” ijshoorntjes in de supermarkt vinden. Dit is niet wat het gezonder maakt, de inhoud wel…

    Er zijn twee recepten waarbij ik hoorntjes gebruik:

    Recept 1: Een fruit ijshoorntje

    Dit hoorntje vul je met vers zomerfruit. Officieel misschien niet echt een ijsje, maar wel een succes nummer! Dit jaar trakteerde Bent dit op school en die lieve kleine aapies bleven maar terug komen voor nog een extra schepje fruit in hun hoorntje..

    hoorntje-vers-fruit

    Recept 2: Een ijshoorntje met “nicecream”

    Nicecream is de hippe benaming voor niets minder van bevroren banaan wat je vervolgens tot ijs pureert. Wat je doet is het volgende:

    1. Snijd 1 rijpe banaan in dunne plakjes en vries deze in.
      Vaak koop ik al extra rijpe bananen hiervoor maar gooi inmiddels ook standaard  – wanneer het stiekem weer eens wat harder gaat dan verwacht op je fruitschaal – rijpe bananen altijd in de vriezer (TIP: lees hier ook de 5 tips voor overrijpe bananen terug!)
    2. Haal vlak voor gebruik 1 portie bevroren banaan uit de vriezer en doe deze samen met een scheutje water in een krachtige blender of keukenmachine. Voeg 2 tl cacao poeder toe voor chocolade ijs of een tl vanille voor vanille ijs.
    3. Mix de banaan tot een romig geheel en schep gelijk in het ijshoorntje

    Maak ijs van vers fruit

    Het laatste recept is er een zonder ijshoortje; hiervoor kan je kunststof ijshouders van bijv. de Blokker, Action etc. gebruiken. Op de foto zie je nog de Tupperware ijshouder van vroeger waar ik zelf als klein kind nog van heb gegeten.. (wie wat bewaard!)

    fruitijs

    Recept voor ca 6 fruitijsjes:

    • Een doosje vriezerfruit naar keuze (wij gebruiken vaak aardbeien) of
    • Vers fruit, bijvoorbeeld rijpe perzik en mango of
    • Heb je geen staafmixer of keukenmachine? Bij o.a. Albert Heijn verkopen ze tegenwoordig fruitbakjes met al kant en klaar gepureerd fruit.

    Bereidingswijze:

    1. Laat het fruit (indien nodig) ontdooien, schil het verse fruit
    2. Pureer het fruit samen met een klein scheutje water tot een egaal geheel en stop in de kunststof ijshoudertjes.
    3. Laat het ijs tenminste 4 uur bevriezen.

    Geniet van het mooie weer en laat deze ijsjes jullie smaken!

    Print Friendly

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Related Recipes:
    • ovenschotel-zoete-aardappel

      Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en spekjes

    • panna-cotta-met-rabarber

      Seizoenstoetje: pannacotta met rabarber

    • pizzabites

      Makkelijk en gezond recept: pizzabites

    • ei-bakjes

      Feestelijke ham ei bakjes uit de oven

    • karamel-zeezout-bonbons

      Chocolade karamel zeezout bonbons