Gezonde, glutenvrije Twixtaart met havermout

2016-01-08

No more images found for this recipe!

    Ja, je leest het goed: een glutenvrije Twixtaart! Maar dan de gezonde variant.. Toegegeven, je moet er alsnog geen 10 per dag eten, maar deze heerlijke taart kan je zonder schuldgevoel snoepen. En is een stuk gezonder dan de bekende reep uit de supermarkt!
    Sowieso vind ik dat als je snoept, je er altijd van moet genieten, maar dat is een andere discussie šŸ˜‰ Dit recept is vrij van melk/lactose, geraffineerde suikers en dierlijke producten. Mocht je nog afvragen hoe dat ook-al-weer zit qua suikers, lees dan zeker dit blog over suiker en zoetmakers even terug!

    Gezonde twixtaart? Maar hoe dan?

    De bodem van deze kleine taartjes maak je met glutenvrije havermout (een langzame koolhydraten bron) en kokosolie (gezonde vetten) die er doorheen gaat om alles “aan te plakken”. Het karamel laagje maak je van medjoul dadels (natuurlijke zoetmaker en bomvol vezels) en voor de chocolade gebruik je zo puur mogelijke chocolade van min 74% cacao of meer (voor je dagelijkse portie antioxidanten). Klinkt goed toch?

    De taartjes maak ik zelf altijd in kleine siliconen cupcake vormpjes, een kleine springvorm kan ook. Gebruik je een springvorm, vergeet deze dan niet te bekleden met bakpapier en de zijkanten in te vetten!

    Ingrediƫnten voor 10 kleine twixtaarten:

    • 100 gram havermout (combi van 75 g havermout met 25 g hazelnoten is ook erg lekker!)
    • 10 medjouldadels
    • ca. 10 el kokosolie (gesmolten)
    • 1 grote reep extra pure chocolade (gesmolten)

    Bereiding:

    1. Maak als eerste de bodem: smelt de kokosolie en maak met een staafmixer de havermout fijn.
    2. Meng de havermeel met de kokosolie totdat het een nattig papje is. Als het nog te droog is kan je nog een beetje extra olie toevoegen.
    3. Verdeel de koekbodem over de bakvorm(en) in een laagje van ongeveer 4-5 mm. Druk goed aan met een lepeltje zodat het echt een harde bodem wordt.Ā Zet in de koelkast om uit te harden.
    4. Smelt ondertussen de extra pure chocolade “au bain marie” zodat het vloeibaar wordt.
    5. Maak de staafmixer schoon, ontpit de dadels en maal met de staafmixer fijn. Als je dadels wat hard zijn, kan je ze eerst even 10 min laten weken in warm water. Tip: fijnprakken met een vork kan ook!
    6. Verdeel vervolgens de dadel – karamellaag over de vormpjes. Tip: gebruik een dessertlepel gedoopt in warm water tegen het plakken!
    7. Giet tot slot de chocolade over de vormpjes en zet weer terug in de koelkast om uit te harden.

    Je kan de taartjes enkele dagen goed houden in de koelkast. De chocolade is wel wat hard dus vaak eet het handiger “op zijn kop”.

    Geniet er van!

    P.s. Op zoek naar nog meer gezondere / glutenvrije varianten van de bekende candybars? Kijk dan ook eens bij deze Snicker koeken, gezonde bounty ballen of maak eens deze lekkere peanutbutter & jelly muffins!

    Print Friendly

    Comments (7)

    1. posted by Ellen on juni 20, 2016

      Heyhey
      Dit ziet er lekker uit!
      Zou je de havermout kunnen vervangen door quinoavlokken?
      groetjes

      • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on juni 26, 2016

        Ha Ellen,
        Ja hoor je kan het zeker vervangen met quinoavlokken!
        Groet, Monique

    2. posted by Jacqueline on november 13, 2016

      Heerlijk! Deze twixtaartjes! Bedankt šŸ™‚

    3. posted by monique on januari 25, 2017

      hoe verklaar je dit gezond? Met 10 dadels ( circa 60 gram suikers) en een grote reep pure chocolade ( circa 45 gram vet waarvan 25 verzadigd en circa 30 gram suiker per 50 gram) 10 eetlepels kokoolie is ook rijk aan vet. Dit maakt deze versnapering allerminst gezond.

      • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on januari 25, 2017

        Beste Monique,

        Dank je voor je berichtje. Ik waardeer het dat je met een kritische blik mijn recepten onder de loep neemt. Hierdoor kan ik er zorg voor dragen dat mijn site van goede kwaliteit blijft.

        Ik begrijp je opmerking dat het niet helemaal 100% gezond is met de dadels ed. Maar als je bedenkt dat veel mensen wekelijks en wellicht zelfs dagelijks de ongezonde twix variant eten dan is deze twix een goede en veel gezonder alternatief (en gluten + lactosevrij!). Het zou fijn zijn als mensen bewuster worden en beseffen dat als ze eens willen snoepen, ze beter een koekje/snoepje kunnen nemen met ingrediƫnten die in ieder geval gezonder voor je zijn dan wat je in een standaard twix oid kan vinden. En voor mensen met coeliakie en/of voedselallergieƫn zoals ik is het vaak erg lastig iets te vinden wat wel binnen je dieet past.

        Zoals ik ook in het inleidende stukje schrijf zeg ik ook niet dat deze twix of welke andere vorm van glutenvrij snoep ed tot je dagelijkse inname behoort. Alles met mate. Maar als je jezelf eens een keertje wilt verwennen dan hoop ik dat men voor de gezondere, natuurlijke variant kiest dan de ongezonde varianten.
        Ik zou het fijn vinden als ik mensen bewuster kan maken van het feit dat je ook eens iets kan snoepen zonder meteen naar de “troepvarianten” te grijpen.

        Het spijt me als ik dit niet voldoende heb uitgelegd op mijn site en in het inleidende stukje. Nogmaals ik pleit zeker niet voor elke dag een traktatie zoals deze. Het is en blijft een traktatie die m.i. naast een gezonde leefstijl af en toe prima past.

        Ik wens je nog een hele fijne dag en nogmaals bedankt voor je feedback.

        Groetjes
        Monique

      • posted by Amelle on mei 21, 2017

        Je klinkt zo aanvallend, relax..blijkbaar ga je er vanuit dat je alles in je eentje op eet? Te veel van iets is nooit goed. Dadels, kokosolie, havermout zijn zeker wel gezond. En al helemaal als je de chocolade zelf maakt met kokosolie, pure cacao en maple syrup. 1, 2 of 3 stukjes zijn echt niet ongezond hoor. Just saying..

    4. posted by Wiwik on augustus 23, 2017

      Deze lijkt me zo lekker dus aan de slag spullen halen en koken maar. Bedankt voor het recept.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Related Recipes:
    • chocoladeijs

      Hoe maak je gezonde ijsjes?

    • paastaart

      Last minute Paastaart (makkelijk recept!)

    • karamel-zeezout-bonbons

      Chocolade karamel zeezout bonbons

    • koekballetjes

      Kids favoriet: koekballetjes met haver

    • nutella-verjaardagstaart

      Glutenvrije Nutella verjaardagstaart