1 persoons cheesecake

2016-06-26

No more images found for this recipe!

    Oké vraag: moet je een reden hebben om een taart te eten?

    Vandaag vond ik van niet en maakte ik een heerlijk 1 persoons taartje, gewoon omdat het kan! Geïnspireerd door de nieuwe glutenvrije koekjes van Verkade nam ik “a trip down memory lane” en dook ik de keuken in…

    Wie heeft er niet voor een verjaardag of op een regenachtige dag of in een schoolvakantie -die toen oneindig lang leken- kwark taart staan maken? Je weet wel, zo een uit een pakje, wat boter smelten voor de bodem, beetje melk door het poeder roeren voor de cheesecake laag en daarna versieren met perzik uit blik. Of mandarijntjes en in de zomer met aardbei mmm..  En laten we vooral de slagroom niet vergeten! (opgespoten in verschillende figuurtjes met dè slagroomspuit du moment van Tupperware). Zucht, die goede oude tijd!

    Terug naar het heden: ik wil kwarktaart. Zo een die smaakt naar vroeger. Met dank aan die nieuwe haverkoekjes van Verkade (die ook zo heel lekker zijn, ook voor mensen zonder glutenvrij dieet) en wat kokosolie heb je zo de bodem gemaakt. Nu de “cheese” laag nog! Hieronder een van mijn favo combi’s (en die kan je aanpassen met de smaak die jij lekker vind!)

    Ingrediënten voor 1 persoon:

    • ieniemienie springvorm, je vindt ze bij de Action/Hema/Blokker etc.
    • staafmixer
    • 3 glutenvrije biscuits
    • 2 eetlepels kokosolie
    • 1 pakje lactose vrije slagroom van 200 ml
    • 2 blaadjes gelatine
    • 1 tl vanille poeder
    • half pakje diepvriesfruit mango (of andere naar keuze!)

    Bereiding:

    1. Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
    2. Doe de slagroom, diepvriesfruit en vanille in een pan en zet op laag vuur aan.
    3. Smelt twee eetlepels kokosolie en verkruimel hier de koek in.
    4. Prak met een vork goed fijn en zorg dat alles een beetje nat is van de olie. Bekleed nu je springvorm hiermee (ik heb geen bakpapier gebruikt maar je kan dit voor de zekerheid doen).
    5. Zet het bakblik even kort in de vriezer zodat het vast wat kan uitharden.
    6. Als de room zachtjes kookt neem je de pan van het vuur en pureer je het fijn met de staafmixer.
    7. Knijp de gelatine blaadjes uit en roer het met klopper goed door elkaar totdat het helemaal is opgelost.
    8. Laat de room afkoelen door het in een gootsteen met koud water te zetten.
    9. Na ca 10 – 15 minuten haal je de springvorm uit de vriezer en kan je de room er bovenop gieten.
    10. Zet in de koelkast en laat opstijven voor een aantal uur.

    Nog wat tips:

    • Qua vanille gebruik ik altijd het zwarte poeder uit een potje. Je vindt deze bij bijv. De Tuinen, natuurwinkels, Marqt etc. Dit is de echte vanille, vanille poeder / suiker / extract uit de supermarkt is de suiker / namaak variant en bevat voornamelijk heel veel suiker.
    • De smaak geef je aan de taart door het fruit wat je toevoegt, probeer ook bijvoorbeeld eens bosvruchten er door heen te pureren, koffie voor een mokka smaak, rijpe banaan etc etc.
    • Wil je de taart “vegan” maken? De koekjes zijn helemaal plantaardig, het kan wel sporen van melk en ei bevatten. Gebruik voor de room kokosmelk en agar agar om het op te stijven.
    • Alleen taarteten wat ongezellig? Je kan het recept gemakkelijk vermenigvuldigen voor het gewenst aantal personen. Dit recept is ongeveer voor 1,5 portie (maar ik at het stiekem gewoon lekker alleen op!)

    Kijk ook eens bij het recept voor deze vegan Paleo cheesecake, echt een aanrader!

    Print Friendly

    Comments (2)

    1. posted by Riny on november 13, 2016

      Hoeveel agaragar gaat hier in?

      • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on november 16, 2016

        Ha Riny,

        Zelf heb ik daar helaas geen ervaring mee, wat rondkijken op google leert dat voor 1 liter 12 gelatineblaadjes gebruikt worden en dit staat gelijk aan 4 à 5 gram agar agar. In dit recept gebruik ik slechts 2 blaadjes gelatine dus zou denken minder dan 1 gram agar agar.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Related Recipes:
    • paastaart

      Last minute Paastaart (makkelijk recept!)

    • karamel-zeezout-bonbons

      Chocolade karamel zeezout bonbons

    • koekballetjes

      Kids favoriet: koekballetjes met haver

    • nutella-verjaardagstaart

      Glutenvrije Nutella verjaardagstaart

    • appelbeignets

      Glutenvrije en lactosevrije appelbeignets