Wat is Paleo?

By : | 5 Reacties | On : mei 22, 2017 | Categorie : Paleo

paleo

De Paleo leefwijze (het gaat namelijk verder dan alleen een dieet) is gebaseerd op de manier waarop onze over overgrootouders (de oermens) leefde.
Je kent misschien de verhalen wel: de mannen gingen op pad om te jagen en de vrouwen zochten kleine besjes en nootjes. Anno 2017 zit dit nog steeds in onze genen: hoe vaak vraagt een man wel niet aan een vrouw waar iets in de (koel)kast staat, terwijl het letterlijk voor hun neus staat? Het is dan ook inmiddels aangetoond dat het echt zo is dat de ogen van mannen zijn ingesteld op “in de verte” en bij vrouwen meer op “micro niveau” om dichtbij dingen te kunnen vinden. Leuk weetje toch?

Welke dingen eet je met het Paleo dieet?

Terug naar het Paleo dieet: Hier wordt uitgegaan van alle producten die de oermens tot hun beschikking hadden: verse groentes, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden. Geen granen, geen zuivel, geen geraffineerde suikers of soja.
Er zijn een paar uitzonderingen qua groentes die niet “Paleo proof” zijn zoals mais, bonen en peulvruchten. Uiteraard komen ook deze gewoon in de natuur voor, maar vanwege de aanwezige anti-nutriënten worden ze niet gegeten. Deze anti nutriënten zijn stoffen die een plant aanmaakt om zijn zaden (wat peulvruchten eigenlijk zijn) te beschermen tegen dieren en kunnen de darmwand beschadigen.
Bron: eetpaleo.nl

Waarom zou je Paleo willen eten?

Als je kijkt naar hoe ons eten vroeger werd verbouwd en verwerkt en hoe dit tegenwoordig gaat, kom je helaas al snel tot de conclusie dat er een hoop veranderd is. Door de enorme stijging in bevolking en dus ook de vraag naar eten, is het niet mogelijk om voor iedereen biologisch, ambachtelijk verbouwd eten te kunnen leveren. Zeeën zijn over bevist, akkers volgebouwd met woningen en ons vee volgespoten met anti-biotica en hormonen. Veelal komt ons eten uit een fabriek of is het genetisch gemanipuleerd om extra snel te kunnen groeien.

Met de jaren zien we dat er steeds meer welvaart ziektes ontstaan, mensen worden zwaarder, hebben vaak een “after dinner dip” en een opgeblazen buik is ook iets wat een hoop mensen herkennen.
Vanuit de Paleo leefwijze is er gekeken naar voeding op de manier waarop voeding eigenlijk bedoeld is: wat doet het voor je lichaam? Vult het alleen je buik of voedt het jou ook echt?

Er is dan ook steeds meer bekend over wat voeding voor je kan betekenen, dat een hoop welvaart ziektes te verminderen of zelf te genezen zijn, wanneer men groente, fruit, gezonde vetten zoals vis en noten als belangrijkste voedselbron gaat gebruiken.

De Paleo leefwijze

Het Paleo dieet wordt veel gebruikt als inspiratiebron door bijvoorbeeld mensen die een stap willen maken hun gezondheid te verbeteren, mensen die wat kilo’s kwijt willen en mensen die (zoals dit “Meisje”) tegen bepaalde voedselallergieën en intoleranties aan lopen.

Als je kijkt naar de Paleo leefwijze, dan gaat deze nog een stap verder. De “barefoot” schoenen zijn hier een leuk voorbeeld van. Denk ook aan de manier waarop men hun leven inricht: meer bewustwording, veel in de natuur eropuit trekken, minder meegaan in de hectiek van alle dag dmv alle social media kanalen en nog veel meer.

Kijk voor meer informatie én inspiratie zeker eens op het Paleo platform van Nederland: www.eetpaleo.nl

Benieuwd welke Paleo recepten ik graag eet? Wat denk je van deze Paleo Pizza, deze super lekkere ontbijtwafels (kan ook als pannenkoek!), een heuse nutellataart zonder granen of geraffineerde suikers en cheesecake zonder cheese. Oh en dit is het basis recept voor notenrijst

TIP: Wanneer je bovenaan bij zoeken “Paleo” intoetst, komen alle recepten automatisch naar voren!

Print Friendly
Share This Post!

Comments (5)

 1. posted by maartje on mei 23, 2017

  Hoi “meisje”
  Superleuk artikel!

  Ik zit nog eens op je blog te kijken en vind het zo geweldig wat je doet.

  Ik zei het zaterdag al tegen je, zo gaaf dat je hier je werk van gemaakt hebt en wat voor werk!! Echt superleuk, iets doen waar je hart ligt en het nog van de grond krijgen ook!

  Ik hou de Paleoweek zeker in de gaten!

  Leuk dat je hier aandacht aan schenkt

  • posted by maartje on mei 23, 2017

   Oh en nog een vraagje, jij eet niet paleo toch? Wat is voor jou de reden om dit niet te doen?

   • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on mei 23, 2017

    Ha Maartje,

    Ik eet denk ik voor 80% Paleo. Zelf mag ik natuurlijk echt geen gluten en lactose waardoor er een hoop producten afvallen. Paleo is hierbij dan een hele fijne inspiratiebron. Dit is ook hoe ik Paleo zie; ik geniet simpelweg teveel van 1x per week havermout als ontbijt, een keertje risotto of gewone frietjes. Er is al heel veel wat ik niet mag en deze dingen vind ik gewoon heel erg lekker voor afentoe. Maar de basis is altijd veel groentes, goede vetten en eiwitten.
    Het belangrijkste bij elk dieet of leefwijze vind ik altijd goed luisteren naar je lichaam en wat voor jou werkt!

  • posted by hetmeisjemetdevoedselallergie on mei 23, 2017

   Jaaa was super leuk je te ontmoeten Maartje! En dank voor je complimenten, ik word er helemaal een beetje verlegen van!
   Het is erg fijn iets te kunnen doen wat je blij maakt en wanneer je hiermee ook nog andere kan inspireren is dit natuurlijk helemaal mooi ^_^

   • posted by Maartje on mei 24, 2017

    Bedankt voor je reactie!
    Aanvoelen wat bij je past vind ik nog best lastig.

    Mbt het tweede, graag gedaan het is een oprecht compliment. Ik zou ook dolgraag iets doen met voeding, knap dat jij dit van de grond hebt gekregen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *